Amerikai válság és az itthoni következmények

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Alapvetően három kockázati tényezővel lehet számolni az amerikai ingatlan- és hitelpiaci válság kapcsán Magyarországon. Az egyik a befektetőket, a másik a bankokat, a harmadik pedig a hitelfelvevőket érintheti. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke nyilatkozatában leszögezte, a nemzetközi hitelpiaci bonyodalmak csak korlátozottan érinthetik a magyar gazdaságot. (Összefoglaló II.)

Előző cikkünkben összefoglaltuk, hogy miképp alakulhatott ki válság Amerikában az úgynevezett másodlagos jelzáloghitelek piacán az ingatlanpiac visszaesésének és a kamatok párhuzamos emelkedésének következményeként.

 

Ingatlan-és hitelpiacunk rendben

 

Az amerikai ingatlanpiachoz hasonló mélyrepülésre Magyarországon nem kell számítani, ugyanis az árak nálunk még nem érték el azt a szintet, hogy az amúgy is alacsonynak számító kereslet elforduljon az ingatlanpiactól. Egyrészt itthon az emberek nagytöbbsége lakhatási céllal vásárol házat, lakást, így egy ingatlanpiaci lufi kialakulása még hosszú évekig valószínűtlen. Másrészt a bankok hitelezési politikája sokkal konzervatívabb a tengerentúli gyakorlatnál, tehát a hitelek bedőlése - az esetek szinte 100%-ban - nem veszélyezteti a kölcsönt nyújtó pénzintézet kihelyezését.

Ami eddig történt nálunk

 

Ezzel együtt a globálissá fejlődött pénzpiac mégis okot ad arra, hogy foglalkozni sőt, számolni kelljen az itthoni következményekkel is. Hiába a magyar bankok szinte kockázatmentes hitelportfoliója, a válság kirobbanását követően a bankszektortól itthon is elfordultak a befektetők, ami a részvényárak csökkenéséhez vezetett. Az OTP árfolyama július vége és augusztus közepe közötti időszakban, „megelőzve” az összes többi részvény mélyrepülését, 21%-ot esett. Azóta az árfolyam kissé magához tért, de még most sem érte el a júliusi értéket.

 

Még mindig jól megy a bankoknak


A külföldi anyabankkal rendelkező pénzintézeteknél elméletben az okozhat problémát, hogy a veszteségek okozta általános pénzhiány gátolhatja a hitelkihelyezést. Szakértők szerint azonban ez azért nem fordulhat elő, mert a régiós hitelpiac még mindig rendkívül jövedelmezőnek számít, így a külföldi anyabankoknak nem érdekük, hogy elzárják a pénzcsapot.

 

Devizások


Hitelfelvevők szempontjából a magyar piacról történő esetleges nagyobb arányú tőkekivonás okozhat gondot. A forint árfolyamának esése - a magas deviza kitettség miatt - megnövelheti a törlesztőrészleteket, ami a hitelek bedőlésének számát megsokszorozhatja.

Egyelőre minden o.k.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán befektetők előtt kijelentette, a nemzetközi hitelpiaci bonyodalmak csak korlátozottan érinthetik a magyar gazdaságot. Ezt az állítás alátámasztja a júliusban kirobbant amerikai válság utáni töretlenül erős forintárfolyam, valamint a BUX index lassú visszakapaszkodása a hirtelen esés után.

Ezzel együtt, mint összefoglalónk első részében is írtuk, az amerikai ingatlan- és hitelpiaci válság összes következményével még az elemzők sincsenek tisztában. Mindenestre eddig úgy tűnik, hogy régiónk el tudta kerülni a sokak által megjósolt veszélyeket.

Kapcsolódó cikkek:
$$72$$