Norvég pályázati pénzek érkeznek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Első körben közel 33 millió eurót kap Magyarország az úgynevezett EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok program keretében, melyet 41 pályázat közt osztottak szét. A nyertesek pályázatok között van kastélyfelújítás, konferenciaközpont modernizáció és templomharang rekonstrukció is.

A múlt héten lezárult az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok második körének értékelési folyamata. A felhasználható támogatási kerethez viszonyítva tízszeres volt a túljelentkezés. Mintegy 600 alaposan kidolgozott, háttér dokumentációval ellátott pályázatot nyújtottak be a szervezetek – áll a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közleményében. A több száz pályázat közül a döntőbizottság 41 projektet javasolt támogatásra, közel 33 millió euró értékben.

Mátyás-templom (klikk!)
Az ingatlanokhoz, műemlékekhez köthető pályázatok közül érdemes kiemelni a Budavári Nagyboldogasszony Főplébániát, ahol a megsemmisült történelmi harangok rekonstrukciójára és lengéscsillapító szerkezet Mátyás templomban való elhelyezésére nyílik lehetőség.

Ugyancsak támogatást nyert a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) Konferenciaközpontjának megújítása, a pápai Eszterházy-kastély és a nádasladányi Nádasdy-kastély homlokzat rekonstrukciója, valamint Budapest legrangosabb civil kulturális palotájának létrehozása a Pesti Vigadó épületében.

Az ún. donor országok, Norvégia, Liechtenstein és Izland 2005-ben kötöttek hazánkkal megállapodásokat, amelyek alapján a támogatási programok létrejöhettek. A finanszírozási mechanizmus a 2004-ben csatlakozott tagállamoknak, valamint Görögországnak, Spanyolországnak és Portugáliának nyújt támogatást. Magyarország részesedése bruttó 135 millió euró.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a most elfogadott pályázatok szakmai értékelését végezte el, ez után a támogatásra javasolt projektekről a végső döntést a Finanszírozási Mechanizmus Bizottság és a norvég külügyminisztérium hozza meg. A támogatásban részesülő projektek végleges köre tehát a bizottság döntése után 2008-ban alakul ki.