Münchhausen báró trükkjével próbálkozik az USA

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban kirobbant ingatlan- és hitelpiaci válság következményeit még nem lehet pontosan felmérni, a világ legnagyobb gazdasága nem teljesít rosszul. A kedvező foglakoztatási adatok láttán az állampapír forgalmazók már kisebb esélyt látnak az októberi kamatcsökkentére. Amerika saját hajánál fogva próbálja magát kirántani az ingatlanpiaci válságból.

Azután, hogy szeptember 18-án az amerikai jegybank (Fed) a vártnál nagyobb mértékű, 50 bázispontú kamatcsökkentést hajtott végre, a 18 elsődleges állampapír forgalmazó közül még 12 számított arra, hogy az október 31-én záródó kétnapos ülésén a jegybank tovább gyengíti a kamatot. A pénteken kiadott kedvező foglalkoztatási adatok láttán tízre csökkent a negyed százalékpontos kamatcsökkentést váró társaságok száma –áll a Reuters felmérésében.

Szeptemberben az Egyesült Államokban több mint 71 ezer állás szűnt meg. Ebből az ingatlanpiaci válság okozta elbocsátások száma közel 27 ezer volt.

Pénteken az amerikai munkaügyi minisztérium azt közölte, hogy szeptemberben a mezőgazdasági ágazaton kívül foglalkoztatottak száma 110 ezerrel bővült. A szakértők 100 ezres növekedésre számítottak. A minisztérium egyidejűleg bejelentette, hogy az augusztusi 4 ezres csökkenést 89 ezres növekedésre korrigálta.

A pénzügyi szektorban megkezdődött leépítések és az ingatlanpiaci válság okozta elbocsátások, tehát egyelőre nem voltak negatív hatással a foglalkoztatási adatokra. Gary Thayer, az AG. Edwards brókercég vezető közgazdásza a USA Today című újságnak adott korábbi interjújában elmondta, úgy látszik az ingatlanpiacot leszámítva az amerikai gazdaság továbbra is jól teljesít.

A második negyedévben nemcsak a GDP növekedés tért újra magához (3,8% éves), de az üzleti szektor befektetései is látványosan növekedtek az előző évhez képest (11,1%).


A kedvező hírek dacára még mindig jól jelzi a válság okozta bizonytalanságot, hogy a megkérdezett 18 elsődleges állampapír forgalmazó közül a korábbi hat helyett, most nyolcan vélik úgy, hogy decemberi ülésén a Fed kamatmérséklésről határoz majd. Ezek szerint a forgalmazók egy része arra gondol, hogy évvégén ismét szükséges lehet olcsóbb forrást biztosítani a válság miatti pénzhiány leküzdésére.

USA Today/MTI/ingatlanok.hu

Kapcsolódó cikkek:

$$72$$
$$76$$