Egy éven belül megtelnek az új irodaházak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Colliers International tapasztalatai szerint az újépítésű „A” kategóriás irodaházakat úgy lehet a leggyorsabban kiadni, ha elsőként egy nemzetközileg jól ismert vállalatot sikerül becserkészni bérlőként. Ha ez megvan, akkor már szinte minden megy magától.

A jól pozícionált, újépítésű A kategóriás irodaterületek 80%-át akár 6-12 hónapon belül bérbe lehet adni Budapesten. Az irodaterületek értékesítésével, bérbeadásával megbízott nemzetközi ingatlanügynökségeknek a bérlők mellett a jövőbeni befektetők érdekeit is szem előtt kell tartaniuk a bérlői összetétel kialakításában, hiszen az irodaházak ma azok közé a jövedelemtermelő ingatlanok közé tartoznak, amelyek iránt befektetői oldalról nagyobb a kereslet, mint a kínálat – nyilatkozta Vajda Tibor, a világszerte 54 országban tevékenykedő Colliers International irodaüzletágának magyarországi társigazgatója.

Egy átlagos méretűnek mondható, 15 ezer négyzetméteres „A” kategóriás irodaház esetében ma 6-10 bérlővel lehet számolni. Az ügynökség figyelme először is egy-két domináns, emblematikus bérlő felé irányul (cégenként 2-5 000 m2 foglalással számolva), majd ezt követően a fennmaradó területek értékesítésénél figyelembe veszik, hogy milyen kiegészítő tevékenységet végző cégek jöhetnek még szóba (ezek igényeit jellemzően 300-500 négyzetméteres foglalástól tudják kielégíteni).

Váci 33, a Dózsa György út és Váci út sarkán

Saly Miklós a nemzetközi ingatlanügynökség irodaüzletágának társigazgatója elmondta, az idén szerkezet kész állapotban átadott Váci 33 irodaház élő példa a fent elmondottakra. Az első bérbeadásról augusztus elején számolhattak be, majd a hónap végére a 17 400 négyzetméteres irodaház kihasználtsága máris meghaladta a 30%-ot, miután egy amerikai vegyipari óriás úgy döntött, hogy Budapesten 2 000 négyzetméteres irodát nyit nemzetközi pénzügyi szolgáltatóközpontja számára. Szeptemberben újabb öt bérlővel sikerült megállapodni, akik összesen további mintegy 4 800 négyzetméter irodaterületet kötöttek le, jellemzően 5-6 éves szerződésekkel.

A bérlők között erős a nemzetközi társaságok jelenléte, a magyarok mellett portugál, francia és amerikai bérlők is kiveszik a részüket szolgáltatóközpontjaik révén az épület hasznossá tételében.

Kapcsolódó cikkek:
$$41$$