Lakóingatlanok közelében van a legtöbb patkány

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Budapest patkánymentesség szempontjából világviszonylatban is kiemelkedő eredményeket ért el az utóbbi harminc évben. A mentesítés megkezdésekor a szennyezettség még 33%-os volt, amit kevesebb, mint két év alatt 1% alá sikerült visszaszorítni. Ennek az üdvös állapotnak a fenntartása 870 millió forint lesz a következő öt évben.

A megbízást nyílt közbeszerzési eljáráson a budapesti székhelyű Bábolnai Környezetbiológiai Központ Kft. nyerte. A cég és annak jogelődje immár harminc éve végzi ezt a munkát.

Budapesti patkány történelem

Budapesten az átfogó patkányirtás 1970-ben kezdődött. Akkor a KÖJÁL a patkányok számát körülbelül 2 millióra becsülte, az általuk okozott éves kár pedig nagyjából 300-400 millió forint volt. Hivatalos megfogalmazásban az objektumok 32,8%-a volt patkánnyal fertőzött, ám jelentős különbség adódtak az egyes városrészek között. A belvárosban például majdnem 100 %-os volt a fertőzöttség.

Budapesten szinte kizárólag vándorpatkányok (Rattus norvegicus) fordulnak elő, de csak elenyésző számban (forrás: britannica)

A rendkívül súlyos helyzetre való tekintettel 1971-ben a Fővárosi Tanács VB. elrendelte, hogy Budapest teljes területét patkánymentesíteni kell. Mint Dr. Bajomi Dániel, a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetségének elnöke egy korábbi előadásában elmondta, az átfogó patkánymentesítést 21 hónap alatt hajtották végre. Az elvégzett munkát az
Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismerte egy 1998-ban kiadott brosúrában, amely kifejezetten a városi patkánymentesítéssel foglalkozik. Ebben a világon legjobban szervezett hosszú távú patkánymentesítő és ellenőrző programjakén mutatták be a budapesti példát.

Jelenleg a patkányfertőzöttség rendkívül alacsony. Az 1971-es átfogó akció óta a kimutatások szerint a legtöbb patkányt lakóingatlanok pincéjében találták.

Patkányok Budapesten (1978-2002)


forrás: MAKOSZ

Dr. Bajomi Dániel előadásában hozzáteszi, érdekes módon a nagy nyári meleget nem nagyon szívlelik a patkányok, előfordulások általában ősszel éri el csúcsát.

A Fővárosi Közgyűlés még januárban egyhangú szavazással vállalt kötelezettséget arra, hogy a jelenlegi 174 millió forintos éves keretet öt éven át biztosítja Budapest patkánymentességének megőrzése érdekében. A tender elsődleges célja a főváros patkánymentes állapotának fenntartása.

Ajánlat:
$$85$$
$$86$$