Húsz milliárd dollár tűnt el Amerikában

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az amerikai nem első rendű jelzálogadásságok okozta pénzügyi veszteségek az amerikai pénzintézeteknél már 20 milliárd dollár körül vannak. Érdekes módon azoknak a bankoknak a részvényei, amelyek őszintén bevallották, hogy hány milliárd dollárt sikerült elveszteniük, emelkedett a tőzsdei árfolyamuk.

A hét végén vált ismeretessé, hogy az egyik jelentős amerikai befektetési banknak, a Merrill Lynchnek 5,5 milliárd dollárnyit kell leírnia harmadik negyedévi eredményéből a subrime válság miatt.

Más pénzintézetek kitettsége is jelentős ebben a válságban: a CNN szerint a vezető amerikai pénzintézeti csoport, a Citigroup és a német Deutsche Bank is együtt közel 10 milliárd dollárt vesztett a jelzáloghitelezési fiaskóban, szeptemberben pedig három másik nagy amerikai befektetési bank közölte, hogy veszteségekkel érintett az ügyben és ezek együttes összege 4,3 milliárd dollár körül van.

A CNN aláhúzza, hogy utóbbi nagy intézetek csoportjából még nem nyilatkozott a JPMorgan Chase, és esetében is jelentős leírásra váró összeg a valószínű.

Többet ér a bank, ha nagy a veszteség


A befektetők minden esetre megnyugvással vették tudomásuk, hogy a pénzintézetek felfedték, milyen összegek leírására kényszerülnek és hogy ezzel valószínűleg meg is vonták a subprime válság mérlegét: a fentiekben említett pénzintézetek részvényei az utóbbi időben érezhetően drágultak a tőzsdén.

Kapcsolódó cikkek:

$$87$$
$$76$$