A legtöbb milliárdos ingatlanban utazik

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Magyarország leggazdagabb embereinek nagy része ingatlanban utazik, derül ki a Napi Gazdaság „A 100 leggazdagabb” című kiadványából. Azoknak is van jó néhány ingatlanbefektetése, akiknek nem ez a fő profiljuk, sokan pedig az építőiparból szerezték milliárdjaikat. Az általunk önkényesen kiválasztott ingatlanos gazdagok összvagyona 805,5 milliárd forint.

Csak összehasonlítás képpen: a központi költségvetés nagyjából ennyit költ idén szociális juttatásokra és családtámogatásra. Persze a nemzetközi tendenciákat megfigyelve egyáltalán nem meglepetés, hogy a leggazdagabb emberek közül itthon is az ingatlanbefektetők viszik a pálmát.

A listában szereplő milliárdosok nagy része jelentős ingatlanbefektetésekkel rendelkezik. Mi a legemblematikusabb ingatlanpiaci szereplőket válogattuk ki.

Demján, Csányi, Várszegi

Demján Sándor – 260 milliárd
Csányi Sándor – 140 milliárd
Várszegi Gábor – 90 milliárd
forrás: A 100 leggazdagabb
A vezető hármas vagyonának jelentős részét ingatlanok képviselik. Demján Sándort, a Skála egykori első emberét nem kell bemutatni. Számára az elmúlt egy év főleg cége Kelet-európai terjeszkedésének köszönhetően volt rendkívül sikeres. Csányi Sándor az OTP Bank révén vált híressé, ugyanakkor nem elhanyagolható tény, hogy régiónk vezető ingatlanfejlesztő cégében - a Trigránitban - neki is van 10%-os részesedése. Várszegi jelentős ingatlanvagyonát a piacon életképtelenné vált kereskedelmi láncoknak köszönheti. A Keravill és társai „halálával” megmaradt üzlethelyiségek jelentős értéket képviselnek, de az egykori rocker ingatlant is fejleszt, például Veszprémben.

A Leisztinger-féle Kopaszi-gát egykori tervei (Klikk a képre!)

Leisztinger, Veres, (Nagy, Dunai), Futó

Leisztinger Tamás – 70 milliárd
Veres Tibor – 51 milliárd
Nagy Elek – 48 milliárd
Dunai család – 36 milliárd
Futó Péter – 30 milliárd

forrás: A 100 leggazdagabb
Leisztinger Tamás a leggazdagabbak rangsorában betöltött negyedik helyét többek közt a Kopaszi-gátnál lévő 100 hektáros terület értékesítésének és a Ferihegyi repülőtér melletti 170 hektáros földterület eladásának köszönheti, de övé a Hunguest hotellánc is. Veres Tibor a Wallis csoport tulajdonosaként a magyar piac egyik meghatározó ingatlanfejlesztője, de építőipari cége is az elsők között van. Nagy Elek és Dunai György a két magyar útépítő óriásban, a Vegyépszerben és a Betonútban rendelkezik érdekeltséggel. Futó Péter, a Fundy édességek atyja pár éve ugyancsak belépett az ingatlanpiacra. A 140 milliárdos Corvin Sétány mellett lakásépítő cége már Romániában is jelen van.

Nobilis, Nyúl, Kenyeres

Nobilis Kristóf – 28 milliárd
Nyúl Sándor – 23,5 milliárd
Kenyeres Sándor – 11,5 milliárd
Nagygyörgy Tibor – 6,5 milliárd
Nyíri Viktor – 6,5 milliárd
Tolnay Tibor – 4,8 milliárd

forrás: A 100 leggazdagabb
Nobilis Kristóf a Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) alapítója, amely az egyetlen Budapesti Tőzsdén is jegyzett magyar ingatlanos társaság. (Nobilisé egyébként az egyik legnagyobb internetes médiaportfolió is olyan lapokkal, mint az index.hu, a portfolio.hu vagy a bookline.) Nyúl Sándor ugyancsak a Trigránitban rendelkezik tulajdonrésszel, míg Kenyeres Sándor - a Mammut építője - Közép-Európa legnagyobb infotech fejlesztését, a Talentis programot vezeti.

Nagygyörgy, Nyíri, Tolnay

A Nagygyörgy Tibor és Nyíri Viktor tulajdonában lévő Biggeorge’s NV Zrt. a magyar ingatlanbefektetési piac egyik leginnovatívabb cége. Nagygyörgy Tibor nevéhez fűződik az Otthon Centrum alapítása, míg Nyíri Viktor egészségügyi vállalkozásairól is ismert. Tolnay Tibor az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke a Magyar Építő Zrt. egyik tulajdonosa.

Biggeorges NV: Sasad Liget (Klikk a képre!)

A Napi Gazdaság kiadványa szerint egy év alatt a magyar milliárdosok vagyona nemcsak a külföldi terjeszkedések miatt, de úgy általában is nagyot növekedett. Úgy látszik nekik jobban sikerült az elmúlt év, mint az átlagembereknek.

forrás: A 100 leggazdagabb, Napi Gazdaság kiadvány

Kapcsolódó cikkek:
$$85$$
$$56$$