Pro Architektura-díjas épületek 2007

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Október elején adták át az Ybl-díj utáni második legrangosabb hazai építészeti elismerést, a Pro Architektura-díjakat. A nyertesek között van az erdőbényei Béres Szőlőbirtok és Pincészet, a budaörsi Városháza, a veszprémi Dubniczay-palota rekonstrukciója, a szombathelyi Városi Sportcsarnok és a debreceni Ítélőtábla épülete.

Míg az Ybl-díjat jellemzően életmű, vagy huzamosabb idejű építészeti munkásság elismeréseként ítélik oda, addig a Pro Architectura-díjat már néhány éves gyakorlattal rendelkező építészek is megkaphatják egy kiemelkedő színvonalú épület megtervezéséért. Az idén 26 kiemelkedő színvonalú pályaműből kellett a Pro Architectura-díj Bizottságnak a díjra javasoltakat kiválasztani – áll az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium közleményében.

A díjazottak:

Dr. Anthony Gall, Pintér Tamás János és Csaba Katalin Ágnes építészek (megosztva) az erdőbényei Béres Szőlőbirtok és Pincészet épületegyüttesének tervezéséért.

Indoklás (részlet): Az épületegyüttes tömegformái, külső és belső részletei korszerű eszközökkel utalnak a történelmi borvidék nemes hagyományaira…

Az erdőbényei Béres Szőlőbirtok és Pincészet (Klikk!)

Kalmár László és Zsuffa Zsolt építészek (megosztva) a budaörsi Városháza épületének tervezéséért.

Indoklás (részlet): …heterogén települési környezetben egy olyan új, karakteres építészeti hangsúlyt alkottak, amely a továbbiakban irányadó lehet a város gyorsütemű fejlődésében.

Az ország egyik leggazdagabb városának önkormányzata (forrás: jelesnapok.hu) Klikk!

Karácsony Tamás, Kern Orsolya és Klobusovszky Péter építészek (megosztva) a veszprémi Dubniczay-palota rekonstrukciójának és bővítésének tervezéséért.

Indoklás (részlet): A veszprémi várnegyedben álló műemlék épület rekonstrukciójának és bővítésének rendkívül összetett feladatát a tervezők példás szakértelemmel és igényességgel oldották meg.

Dubniczay-palota (forrás: veszprem.hu) Klikk!

Koller József és Csatai László építészek (megosztva) a debreceni Ítélőtábla és Fellebbviteli Ügyészség épület-komplexumának tervezéséért.

Indoklás (részlet): A rendeltetést jól kifejező fegyelmezett, egyben kellően tagolt tömeg és homlokzat mögött logikus és nagyvonalú, minden részletében átgondolt belső térelrendezés található.

Debreceni Ítélőtábla (forrás: civisház.hu) Klikk!

Pálfy Sándor, Fialovszky Tamás, Sajtos Gábor és Ivanics Éva építészek (megosztva) a szombathelyi „Arena Savaria” Városi Sportcsarnok épületének tervezéséért.

Arena Savaria (Klikk!)

 

Indoklás (részlet): A sportcsarnokok igényes külső megjelenítése, tömeg- és homlokzatképzése bonyolult építészeti feladat, főként a nagy méretek miatt.



Idén tizenhatodik alkalommal adták át a Pro Architectura Díjakat.



További cikkek az ingatlanok.hu-ról:
$$75$$
$$64$$