Fitch Ratings: Amerika magával rántja a világot

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Meredeken rontotta a fejlett ipari térségre, különösen az Egyesült Államokra adott jövő évi gazdasági növekedési előrejelzését a globális hitelsokk miatt a Fitch Ratings. A legnagyobb európai hitelminősítő új, átfogó világgazdasági előrejelzése szerint a legfejlettebb ipari gazdaságok átlagos növekedése 2008-ban mindössze 1,8 százalék lesz, 0,75%-kal alacsonyabb, mint a korábban jósoltnál.

Ezen belül az amerikai gazdaságra adott 2008-as előrejelzését a Fitch egy százalékponttal 1,7 százalékra rontotta, és a ház az idén sem vár 1,8 százaléknál gyorsabb növekedést az Egyesült Államokban a tavalyi 2,9 százalékos GDP-bővülés után.

Az amerikaik nem annyira biztosak ebben


Az európai elemző véleményének ellentmondanak a nemrég napvilágra került amerikai várakozások, amelyek szerint a tengerentúli gazdaság jól teljesít annak ellenére, hogy az ingatlanpiac válságba került. Az amerikai nagybankok jókora veszteségeket írtak le az utóbbi időben, amivel érdekes módon elnyerték a befektetők bizalmát, a részvényárak emelkedtek.

De, akkor kinek van igaza? Tény, hogy az augusztusi adatok alapján az amerikai ingatlanárak és a kereslet csökkenése tovább tart. A Fitch valószínűsíthetően azzal számol, hogy az Egyesült Államok hiába lesz túl a válságon, hiába írják le a veszteségeket és hiába áll meg az árcsökkenés, az utóbbi évek húzóágazata közel sem fog olyan eredményeket kitermelni, mint az előző években. A bankok és a tőzsdei befektetők a válságot követően tehát szegényebbek lesznek egy jövedelemforrással, amit az évek óta felfelé ívelő ingatlanpiac biztosított, mind ingatlanbefektetési, mind hitel szinten.

Egy lábát elveszíti Amerika


Nemcsak a befektetők jövedelem kilátásai csökkennek, de az amerikai vásárlók rendelkezésére álló pénzmennyiség is, ugyanis a bankok már most szigorítottak hitelezési politikájukon. Ennek eredményeképp a fogyasztás, így az amerikai import is csökkenhet.

Az importkereslet - és ezzel a kereskedelmi hiány - csökkenése gyakorlatilag olyan hatással jár, hogy az Egyesült Államok "exportálja" a világgazdaság egészébe saját lassulásának egy részét – áll a Fitch jelentésében.

Az amerikai gazdaság, tehát az ingatlanpiac „halálával” a növekedés egyik hajtóerejét veszíti el, így hiába teljesít jól az ingatlanoktól független gazdasági szektor, a növekedés csökkenhet.

A Fitch szerint mindezzel együtt az amerikai gazdaság valószínűleg nem süllyed recesszióba.

Más londoni elemzők lehetőséget látnak a recesszióra


A BNP Paribas bankcsoport októberre szóló havi világgazdasági prognózisában azt írta: egyelőre nehéz megjósolni, hogy az amerikai fogyasztó milyen mértékben fogja vissza költekezését. Ennek ellenére a ház az eddigi 2,3 százalékról egy teljes százalékponttal 1,3 százalékra már most visszavette az amerikai gazdaság jövő évi növekedésére adott előrejelzését.

A BNP Paribas elemzése megjegyzi: ha az amerikai gazdaság növekedési üteme 2 százalék alá csökken, azt általában recesszió követi.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő rendszeres globális hitelfolyamat-elemzéseinek egyik legutóbbi összeállítása szerint most 40 százalékosra becsüli az amerikai recesszió esélyét.

Az amerikai alapkamat újbóli csökkentése a dollár további gyengüléséhez vezethet az euróval szemben, így az exportból növekvő európai országok termékeinek ára drágulhat. Ezzel párhuzamosan az Európai Központi Bank nem csökkentett kamatot, és mint az itt részletezett elemzői véleményekből kiderül, ez nem is valószínű az előttünk álló évben. Ennek megfelelően európai gazdasági szakértők figyelmeztetnek: az árak drágulásával csökkenhet az export teljesítménye, ami az amerikai hitelválság európai hatásai mellett egy újabb negatív faktort jelent a kontinens gazdaságára.
Ugyanilyen, 40 százalékos esélyt jósolt az amerikai recessziónak a következő egy évre Londonban kiadott múlt havi világgazdasági előrejelzésében az Economist Intelligence Unit (EIU).

Alapkamat dilemmák


A Fitch Ratings hétfői előrejelzése szerint a Federal Reserve a szeptember 18-án végrehajtott fél százalékpontos kamatcsökkentés után még további hasonló agresszív enyhítésre készül: jelenleg 4,75 százalékos szövetségi napikamat-célját tavaszig további fél százalékponttal csökkenti.

Az euróövezeti növekedés ugyan a 2009-ig szóló előrejelzési időszak végéig 2 százalék felett marad - a Fitch az idén 2,5, jövőre 2,1, 2009-ben 2,4 százalékkal számol -, a hitelminősítő azt jósolja hétfői prognózisában, hogy a valutauniós jegybank 2008 végéig nem nyúl alapkamatához, jóllehet a ház korábban fél százalékpontos emelést valószínűsített a jövő évre.

Kapcsolódó cikkek:
$$92$$
$$87$$
$$76$$
$$72$$