Jövőre nagyot üt az építményadó! Ön is fizeti?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Miközben az ingatlanadó bevezetésével vagyunk elfoglalva, tán még a szakértők figyelmét is elkerülte, hogy jövőre változik az építményadóra vonatkozó szabályozás. A lényeg, hogy jövőre a vállalkozó üzleti célt szolgáló építményének adómentessége megszűnik.

Javított változat

Természetesen építményadót csak abban az esetben kell fizetni, ha az adott önkormányzat azt egyébként is kiveti a nem lakás céljára szolgáló ingatlanokra. A legtöbb önkormányzat, míg a lakások után nem szed be építményadót, addig a nem lakás céljáró szolgáló ingatlanok után általában igen.

Eddig az önkormányzatoknak törvényi felhatalmazás alapján lehetőségük volt olyan mentességet meghatározni, amely a vállalkozó üzleti célt szolgáló építményét kivonta az adókörből.

Az EU tehet róla

Mint a Pénzügyminisztérium sajtóosztályától megtudtuk, az uniós csatlakozási tárgyalások során Magyarország vállalta, hogy ezt az Unió jogrendjébe nem illeszkedő törvényi passzust megszünteti.

Az építményadó mértéke maximum négyzetméterenként jövőre 1100 forint környékén fog alakulni.

Nem kis összegről van szó…

A változás horderejét jelzi, hogy például a XIII. kerületben az építményadóból idén várt 2 milliárd forintos bevételhez képest jövőre 6-700 millió forint növekménnyel számolnak.


Kapcsolódó cikkek:

$$137$$
$$132$$
$$142$$
$$124$$