Átadták a Hadzsi Ibrahim dzsámit - képek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Átadták kedden Esztergomban az eredeti állapotában helyreállított Özicseli Hadzsi Ibrahim dzsámit, amely a török birodalom legtávolabbi, épségben megmaradt építménye a Duna mentén.

Az egyedülálló műemlék felújítását csaknem egymilliárd forinttal támogatta az ingatlan tulajdonosa, Karl Rosenberg, akit az átadás után Pro Cultura Hungarica díjjal tüntetett ki az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

A lakóházként használt ingatlant 1998-ban vendéglőnek vásárolta meg a Tokodon megtelepedett Rosenberg Hungária Kft. tulajdonosa, Karl Rosenberg. Szembesülve a háromszáz évesnél régebbi török imaház értékével, vállalta az eredeti állapotba való visszaállítás teljes költségét - mondta Horváth István, a Balassa Bálint Múzeum igazgatója az MTI-nek.

Felújítás közben (forrás:Villy) Klikk!

A feltárás során kibontották az épület körüli teret, az utcaszint alatt négy méter mélyen megtalálták azt a kövezetet, amelyen a török katonák jártak. Az ép ablakszemek és faragványok nyomán helyreállították a korabeli állapotokat. Az épület különböző részeibe befalazva rátaláltak egy mihrab-fülke, azaz imafülke faragott köveire, amelyet újra összeállítva, háromszáz évvel ezelőtti formájában csodálhatnak meg a látogatók.

A Rosenberg Hungária Kft. légtechnikai berendezéseket gyárt Tokodon, dolgozóinak száma eléri a 250 főt.

Az évszázadok alatt lerakódott rétegek alatt feltárták a dzsámihoz tartozó minaret alsó részét is, amelynek alépítménye 10 méteres magasságig ma is megvan, és épségben megmaradt a csigalépcső első kilenc foka. Az újjáépítés terveit Mezős Tamás készítette, aki nyár óta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke.

A helyreállított dzsámi földszintjén török kávézót és bazárt alakít ki a tulajdonos, az emeleten az épület és a török kori Esztergom történetét bemutató kiállítás és konferenciaterem kap helyet. A török templom mellett szállodát és éttermet alakít ki a Rosenberg Hungária Kft., megőrizve a környezet műemléki értékeit.

Kapcsolódó cikkek:
$$175$$
$$174$$