2010 végére készülhet el az Egérút folytatása

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Uniós pályázati források segítségével megépülhet a Dél-budai tehermentesítő út harmadik szakasza. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint jelentősen csökkenhet az M1 és M7 autópálya bevezető szakaszainak, valamint a legtöbb XI. kerületi útnak a zsúfoltsága. A beruházás forgalomtechnikai és környezetvédelmi szempontból jelentős javulásokat eredményezhet.

Az Andor utca - Galvani utca kapacitását és minőségét tekintve messze elmarad a Dél-budai tehermentesítő út már meglévő szakaszaitól, az útburkolat, a vízelvezetés és a jelenlegi forgalomtechnikai körülmények igen rosszak. A jelenlegi állapot miatt a közlekedők inkább északi irányba kerülnek, és a XI. kerület fő- és mellékútvonalain, a Lágymányosi hídon keresztül igyekeznek elérni Dél-Pestet vagy valamely kerületen belüli úticélt. A forgalom az amúgy is zsúfolt autópálya bevezető szakaszokat és a legtöbb XI. kerületi utat nagymértékben terheli - ez Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes szerint sem forgalomtechnikai, sem környezetvédelmi szempontból nem elfogadható.

forrás: mymap.hu

A tehermentesítő út harmadik szakasza megfelelő kapacitással kötné össze a Budára vezető M1 és M7 autópályákat, és az 1-es és 7-es országos főútvonalakat a Lágymányosi-híddal és a Hungária körúttal, valamint a XI. kerületi többi útvonallal, de a XI. kerületi kelet-nyugati irányú úthálózatnak is gerincét képezné. A beruházás kiviteli munkáinak előkészítése folyamatban van, a tendertervek már elkészültek, így - a Közgyűlés mai döntését követően - az Európai Uniós pályázat benyújtható, valamint a közbeszerzési eljárást is meg lehet kezdeni. A pályázattal kapcsolatos kormánydöntés ősszel várható, és pozitív elbírálás esetén jövő év elején sor kerülhet a Támogatási Szerződés megkötésére.

A beruházás tervezett költsége - amely a kivitelezésre vonatkozó pályázat eredményének ismeretében pontosítható - 3,5 milliárd forint.

Cikkajánló:

$$1846$$

$$1845$$

$$1844$$