Befektetési ingatlanok: érdektelenség, árzuhanás

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Csaknem háromnegyedével volt kisebb az európai kereskedelmi célú ingatlan-beruházások értéke az idei első negyedévben az egy évvel azelőttinél. A Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlanügynökség számítása szerint a beruházási érték 11,4 milliárd euró volt, miközben az ilyen jellegű ingatlanok átlagára az egy évvel korábbihoz képest 18 és fél százalékkal esett.

Ennél nagyobb volt az áresés Közép- és Kelet-Európában, következésképp az itteni kereskedelmi ingatlanbefektetések hozama az időszakban 0,66-1 százalékponttal nőtt. Nyugat-Európában e hozamok növekedése 0,18 százalékpontot ért el ezalatt.

A kelet-európai bérleti díjak a kereskedelmi ingatlanokban 52 százalékkal estek éves szinten az első negyedévben, miközben Nyugat-Európában 6,2 százalékkal csökkentek.

Ugyanakkor a cég megállapítja, hogy már tapasztalhatók voltak az élénkülés halvány jelei is a kereskedelmi ingatlanpiacon, elsősorban Nagy-Britanniában.

Egy másik nagy nemzetközi ingatlanvállalkozó, a CB Richard Ellis adatai szerint az idei első negyedévben 220 millió euró beruházást eszközöltek a piaci szereplők Közép- és Kelet-Európában az ingatlanszektorban. A tavalyi utolsó negyedévben még 616 millió, 2007-ben egész évben 14,2 milliárd euró volt a beruházások összege.

Cikkajánló:

$$1853$$

$$1852$$

$$1851$$