Újabb felújítási pályázat indulhat

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kormány döntött a 28,2 milliárd forintos szén-dioxid-kvóta bevételekből finanszírozott, elsősorban az épületek energiahatékonyságát javító Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) elindításáról. Szabó Imre, környezetvédelmi miniszter elmondta, a zöldtárca még a nyáron kiírhatja a Klímabarát Otthon és Klímabarát Intézmény pályázatokat, amelyek az épületek energiahatékonyságának növelésével csökkentik az éghajlatváltozásért leginkább felelős üvegházhatású gázok kibocsátását.

A jelenleg egyeztetés alatt álló pályázatok összhangban vannak a Spanyolországgal és Belgiummal kötött szerződéssel, vagyis nagy hatásfokú, mérhető, illetve szakmailag ellenőrzött szén-dioxid-kibocsátás visszafogást garantálnak - fűzte hozzá a miniszter.

Kérdésre válaszolva aláhúzta: a kvótakereskedelemből befolyt 28,2 milliárd forint elkülönített soron szerepel az állami költségvetésben, így kizárólag klímavédelmi célokra lehet felhasználni.

Szabó Imre elmondta: az ország családiház-állományának jelentős része szorul energiahatékonysági felújításra, így sok indulóra lehet számítani egy 35-50 százalékos állami finanszírozással megvalósuló pályázaton.

A ZBR pályázatokon a tervek szerint egyebek között épületek utólagos hőszigetelésére, nyílászárók cseréjére, illetve megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia-, vagy villamosenergia-termelésre (napkollektoros, napelemes rendszerek, valamint biomassza tüzelésű kazánok, és geotermikus hőszivattyúk telepítésére) lehet támogatást igényelni.

A Magyarország 2008. óta Belgiumnak és Spanyolországnak összesen 8,6 millió tonna károsanyag-kibocsátásnak megfelelő kvótát értékesített a kiotói jegyzőkönyv szerinti kereskedésben. Szakemberek szerint az országnak 270-350 milliárd forintos bevétele származhat ebből a forrásból 2008-2012. között.

Cikkajánló:

$$1855$$

$$1854$$

$$1853$$