Adó: az ingatlan forgalmi értékét kell bevallani

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Félreértés, hogy a vagyonadóról szóló törvényjavaslatban szereplő értékövezetek alapján kell megállapítani az ingatlanok értékét – közölte a Pénzügyminisztérium. De akkor mire való a számított érték és minek a kalkulátor?

A vagyonadóval kapcsolatban az ingatlanok.hu-n is található egy kalkulátor, ami a törvénytervezet alapján számolja az ingatlan úgynevezett számított értékét. Az Otthon Centrum szakértői felhívták a figyelmet, hogy a törvénytervezetben szereplő értékek nem felelnek meg a valós forgalmi értéknek, ezért az adó alapja sok esetben igazságtalan.

Erről egyébként már sok olvasónk meggyőződhetett, amikor kiszámolt saját ingatlanának értékét kalkulátorunk alapján.

A Pénzügyminisztérium erre reagált, amikor azt mondta, hogy a törvényjavaslat szerint az ingatlan valós forgalmi értéke az adó alapja. Az értékövezeti besorolási tábla, és az ennek alapján kiszámított érték csak tájékoztatásul szolgál. Szerepe arra korlátozódik, hogy az adózó eldönthesse kell-e bevallást benyújtania, vagy sem – mondta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke az MTI-nek.

Kérdés az adózó számára, hogy mit tegyen, ha a kalkulátor mondjuk 31 milliót mutat (tehát adózni kell) az adott ingatlanra, ugyanakkor az adózó szerint csak 29 milliót ér. Az APEH vajon a törvényben szereplő kritériumok alapján ítél meg egy-egy ingatlant vagy az adózónak hisz?

Eltérés esetén vélhetően egyik sem – a bíróság fog dönteni egy igazságügyi ingatlanszakértő bevonásával. Várhatjuk tehát a bírósági pereket, addig is azonban megéri számolgatni a kalkulátorral.

Cikkajánló:

$$1857$$

$$1856$$

$$1855$$