Állami forrást szeretne a főváros a Margit hídhoz

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Margit híd felújítás a tervezettnél jóval többe kerül, ezért Budapest a kormány segítségét kéri. A kérést a kancelláriaminiszter eddig nem utasította el, de nem is támogatta. A rekonstrukcióhoz 17 milliárd forint hiányzik.

Az eredményhirdetés alatt álló közbeszerzés során kiderült, hogy az igen szoros határidő miatt csak két pályázó indult, s emiatt igen jelentős kockázati felárral lehet csak eredményt hirdetni. Várhatóan az alacsonyabb, nettó 21 milliárd forintos ajánlati árat jegyző Strabag-Hídépítő Konzorcium nyer majd.

Mivel a főváros további hitelt már nem tud felvenni, illetve, mert a költségvetésében sincs lényeges tartalék, a korábban tervbe vett projektek lemondásával felszabaduló pénzből tudnák megvalósítani a hídfelújítást. Városházi szakemberek szerint a rekonstrukció elodázhatatlan, mivel a szakhatóság csak ideig-óráig ad ideiglenes használati engedélyt a híd üzemeléséhez.

A főváros az 1-es, 3-as villamos vonala meghosszabbításának, az M5-ös Ipacsfa közút- és a kerékpárút-építések egy részének elhagyásával összességében 17 milliárd forintot tudna átcsoportosítani. A villamosvonal meghosszabbításának elhagyásával 10 milliárd forintos önrész szabadulna fel, de a projekt meghiúsulása miatt elveszne a beruházáshoz elnyert 34 milliárd forintos EU-támogatás is. Ezért kérték a főváros vezetői az állam 10 milliárd, vagy 17 milliárd forintos támogatását.

Cikkajánló:

$$1873$$

$$1872$$

$$1871$$