Elit irodák: Budapest a 71. helyen vegetál

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tokió lett a világ legdrágább irodapiaca, London és Moszkva dobogós a legmagasabb bérleti díjak versenyében. Varsó és Prága a 41., illetve 42. helyet csípte meg, Budapest a 71. helyen áll. Nálunk egy belvárosi iroda négyzetmétere fenntartási költséggel együtt majdnem 28 euró havonta.

Tokió belső központi kerülete túlszárnyalta a londoni West End irodabérleti díjait, így a japán főváros lett a világ legdrágább irodapiaca – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) féléves Globális Irodabérleti Költségek c. jelentéséből. A második helyen a londoni West End áll, majd Moszkva és Hong Kong üzleti központja, valamint Tokió külső központi területe következik a CBRE listáján, amely világszerte 170 város irodapiacát vizsgálja.


A globális pénzügyi központok szenvedtek leginkább a bérlői kereslet visszaesésétől és ezekben a városokban csökkentek leginkább a bérleti díjak. Számos nagy irodapiacon akár 20 százaléknál is nagyobbat estek az irodabérleti költségek az elmúlt 12 hónapban. A 170 várost vizsgálva, 2009. március végéig tartó egy év alatt az átlagos súlyozatlan költségcsökkenés 2,8 százalék, szemben a 2008 szeptemberében mért 8 százalékos emelkedéssel, szintén 12 hónap alatt. A legnagyobb zuhanás Szingapúrban következett be: az ázsiai szigetállamban az előző év azonos időszakához képest 34 százalékot estek az irodabérleti költségek.


Néhány városban tapasztalható volt emelkedés is – ám ezek inkább kivételeknek tekinthetők.

„A legdrágább piacok dollárban számolva jelentősen olcsóbbak, mint egy évvel ezelőtt, így a bérlők előnyős pozícióban vannak ahhoz, hogy vonzó költségszinten szerezzenek meg első osztályú irodákat. Míg a londoni West End-en egy évvel ezelőtt 270 dollár volt egy négyzetméter iroda bérleti költsége, addig ma csak 160 dollár” – tette hozzá Torto.

Helyi valutában számolva Moszkvában (-29,4%) csökkentek legjobban a bérleti díjak, az orosz fővárost Osló (-26,7%) és Tel Aviv (-25%) követi, de Londonban is 22, illetve 25 százalékkal (City ill. West End) estek a költségek.

Borbély Gábor, a CB Richard Ellis budapesti vezető piaci elemzője szerint az elmúlt egy eves periódus során Közép- és Kelet-Európában nem változtak jelentősen az irodabérleti költségek. A régió nagyvárosai továbbra is relatíve olcsó irodapiacnak tekinthetők – Varsó és Prága a 40, ill a 42. helyet foglalja el, míg Budapest nem került be a legdrágább 50 közé. Több városban, különösen Varsóban és Moszkvában csökkentek a prémium irodák bérleti díjai. Budapesten jelenleg a felsőkategóriás irodákért négyzetméterenként 20-21 eurót kell havonta fizetni, amelyen felül a bérlők 4-6 euró/m2/hó üzemeltetési költséggel számolhatnak.

Cikkajánló:

$$1869$$

$$1868$$

$$1867$$