Maradnak a nyomott lakásárak az euróövezetben

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az euróövezetben tovább csökkenhetnek a lakásárak az elkövetkező hónapokban az Európai Központi Bank szerint. Az EKB elemzése rámutat: a gazdasági tevékenység általános pangása közepette az ingatlanok kereslete és kínálata egyaránt alacsony szinten lesz a következő hónapokban, miután tavaly szűkült a jelzálog-hitel piac és 20 százalékkal csökkent az építési engedélyek száma.

Ez éreztetni fogja a hatását az árakban, vagy további csökkenés, vagy az eddigi növekedési ütem lassulásának formájában.

A bank legutóbbi havi elemzésében kitért arra, hogy az euróövezet 16 tagországából legalább hatban csökkent a lakások ára az elmúlt egy évben, a többiekben pedig jócskán lassult a növekedés üteme a korábbiakhoz képest, s az EKB szerint a továbbiakban - ingatlanos szemmel nézve - még rosszabbra lehet számítani.

Az ingatlanpiaci válság Írországot érintette a legérzékenyebben, ott az árak 9,8 százalékkal voltak alacsonyabbak az év első negyedében, mint egy évvel korábban. Spanyolországban 6,8 százalékkal estek vissza az árak, de jelentős volt a visszaesés Franciaországban, Hollandiában, Máltán és Finnországban is. Más országok emelkedést regisztráltak - Ausztriában például 4,3 százalékot - s emelkedett a lakóingatlanok ára Portugáliában és Olaszországban is.

Összességében az euróövezetben mindössze 0,6 százalékkal emelkedtek az árak tavaly a második negyedben az egy évvel korábbihoz képest, miközben 2007-ben még 4,4 százalékot tett ki a növekedés.

Cikkajánló:

$$1871$$

$$1870$$

$$1869$$