Készül a Városháza Fórum engedélyezési terve

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Szerződést kötött a fővárosi önkormányzat Erick van Egeraat holland tervezővel a főpolgármesteri hivatal Károly körúti épületszárnya, az úgynevezett Városháza Fórum részletes építési engedélyezési terveinek elkészítésére.

Az ismert holland építész a szerződésnek megfelelően őszig elkészíti a terveket, amelyek alapján a belső körút mentén egy, a kulturális, a közösségi és az önkormányzati funkciókat is egyesítő modern városközpont jöhet létre - olvasható Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes.

A Károly körúti bazársor helyére tavaly áprilisban kiírt építészeti tervpályázat elsődíjas tervében a holland építész és munkatársai a helyszínre négy teret alakítottak ki. Ezek pozíciójukkal, hangulatukkal elválnak ugyan egymástól, de mégis szoros kapcsolatban vannak. "Az építész csapata" állítja össze az építési engedély beszerzéséhez a részletes engedélyezési terveket, és folytatja le a szükséges szakhatósági egyeztetéseket.

A díjnyertes terv szerint a főteret a földszinten teljesen megnyitható kulturális tömb köti össze a Városháza Fórummal, amelynek Duna felőli oldaláról megközelíthető lesz a Városháza kertje. A Városháza passzázs pedig a főteret köti össze a Városház utcával.

A főpolgármester-helyettes közleménye rögzíti, hogy a főváros a fejlesztést PPP-konstrukcióban, a köz- és a magánszféra együttműködésével szeretné megvalósítani. Így a főpolgármesteri hivatal telke, a Városháza régi épülete és az új ingatlan továbbra is a fővárosi önkormányzat tulajdonában marad. A jelenlegi elképzelések szerint az önkormányzat a fejlesztések egy részének 50-99 éves bérbeadásával teremtene fedezetet a beruházáshoz. A projekt építési koncesszióra kiírt közbeszerzési eljárás keretében valósul meg. Ennek része lesz a Városháza mai épületének felújítása és az üres telekrészen építendő új épülettömb is - olvasható az Ikvai-Szabó Imre által jegyzett dokumentumban.

Cikkajánló:

$$1877$$

$$1876$$

$$1875$$