Kóka teljesen átszabná az ingatlanadót

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kóka János SZDSZ-es politikus módosító javaslatot nyújtott be az ingatlanadóhoz, melyben azt indítványozza, hogy minden ingatlan adózzon értékhatár nélkül, ugyanakkor a az adó összege legyen levonható a személyi jövedelemadóból és az iparűzési adóból.

Kóka János a vagyonadóról szóló törvényjavaslat részletes vitájában módosító javaslatáról azt mondta: kezdeményezte, hogy a vagyontárgy forgalmi értékét a hitel összegével korrigálná. Mint mondta, ha egy 50 millió forintos ingatlanon vagy 40 millió forint hitel, akkor a vagyon nem tekinthető 50 millió forintnak. Az ingatlan tiszta értéke adózzon az adósság levonása után - szögezte le.

Azt is javasolják - mondta -, hogy magánszemélyek az szja-t, cégek pedig az iparűzési adót le lehessen vonni a vagyonadóból.  Az SZDSZ azt is szeretné elérni, hogy minden ingatlan, értékhatár nélkül legyen tárgya a vagyonadónak, így például a telkek is adózzanak - közölte.
    
Szanyi Tibor (MSZP) úgy vélte, a vagyonadóról szóló javaslatban még sok finomítani való van azért, hogy a törvényalkotók egyes társadalmi csoportokat ne sújtsanak indokolatlanul terhekkel. Úgy vélte, az iparűzési adó esetében is óvatosnak kell lenni.

Több felszólaló nem volt, így az ülést vezető alelnök a vagyonadóról szóló részletes vitát lezárta. A törvényt június végén fogadhatja el az Országgyűlés.

Cikkajánló:


$$1878$$

$$1877$$

$$1876$$