Minden jelzáloghiteles kaphat segítséget

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az országgyűlés kiterjesztette a lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvényt, de még mindig brüsszeli jóváhagyásra várunk, így a hatálybalépés még várat magára. Ha ez megtörténik, akkor minden jelzáloghitellel rendelkező adós kérhet állami garanciát.

A korábbiakhoz képest a mostani módosítás lehetővé teszi, hogy ne csak a munkanélküliek kérjenek állami garanciát nemcsak lakásvásárlási, de szabad felhasználású jelzáloghitelükre és a lízingszerződésekre is. A 100%-os állami garancia helyett azonban a munkanélküliek a tőke és kamatainak 80%-ára kaphatnak garanciát, míg a munkaviszonnyal rendelkező adósok 70%-os garanciában részesülhetnek.
 
A garancia 2010. június végéig kérhető az eredeti törvényhez képest, ami a lehetőséget csak 2009 szeptemberéig biztosította.

A módosítás az önkormányzatoknak elővásárlási jogot biztosít a nemfizetés miatt felmondott lakáshitelek értékesítésekor, de forrást nem rendeltek ehhez.

Brüsszelben még a lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvény eredeti változatát sem fogadták el, így kérdés, hogy a mostani módosítás mennyiben tolja ki a hatálybalépés idejét.

Cikkajánló:

$$1878$$

$$1877$$

$$1876$$