Építőipar: mégsincs talpraállás

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A márciusi emelkedés után májusban ismét esett az építőipari termelés 8,4%-kal 2008 áprilisához viszonyítva. Az év első négy hónapjában a termelés 5,7%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál; szezonálisan kiigazítva áprilisban 4,9%-kal maradt el az előző havitól. Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 26,1%-kal haladta meg a 2008. áprilisit.

Az építőipari termelés trendje a világgazdasági válsághoz kötődően az elmúlt hónapokban lassú csökkenést mutat. 2009 áprilisában a két építményfőcsoport termelése eltérően alakult. Az építőipari termelés 8,4%-os mérséklődésén belül az épületeken végzett munkák volumene 14,9%-kal csökkent, az egyéb építményeken végzetteké az egy évvel korábbi szinten volt. Évkezdettől számítva az épületeken végzett munkák volumene 10,2%-kal kisebb, az egyéb építményeken végzetteké 1,7%-kal nagyobb volt a 2008. január–áprilisinál. Szezonálisan kiigazítva mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt a márciusitól: az épületeké 5,1%-kal, az egyéb építményeké 2,6%-kal.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza – 9,1%-kal csökkent 2008 áprilisához mérten; az egyéb építmények építése ágazaté – ami ezen egyéb építmények (pl. utak, vezetékek) szerkezetkész építését foglalja magába – viszont 13,1%-kal bővült. Az építőipari termelés mintegy felét adó speciális szaképítés ágazat – melynek zömét a szerelési és a szakipari munkák adják – termelésének mérséklődése tovább folytatódott: áprilisban 18,3%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 26,1%-kal haladta meg a 2008. áprilisit. A növekedés nagyobbrészt az egy évvel korábbi, mindkét építményfőcsoportnál megfigyelt jelentős visszaesés miatti alacsony bázis, valamint több, az elmúlt hónapokban kötött nagy értékű szerződés következménye. Az idei emelkedésen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 19%-kal, az egyéb építményeké 40,7%-kal nőtt, köszönhetően több, út-, vasútfejlesztésre, helyi és távolsági vezetékek építésére aláírt szerződésnek.

A 2009 áprilisában kötött szerződések volumene 2,7%-kal nagyobb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére 7,3%-kal kisebb, egyéb építményekre 15,6%-kal nagyobb volumenű szerződést kötöttek.

Cikkajánló:

$$1887$$

$$1886$$

$$1885$$