Több ingatlan után kéne adóznia a tulajdonosnak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bonyolódik az vagyonadó ingatlanokat érintő része. Kedvezményekkel ugyan, de több ingatlan után szednék az adót. A második ingatlan után 15 millió felett 0,25% lenne az adó, a 30 feletti részre 0,35%, az 50 millió feletti részre pedig 0,5%. A többi ingatlan az első forinttól adózna.

Újabb adóígéret a választások utánra

Eredetileg az SZDSZ ahhoz kötötte a vagyonadó megszavazását, hogy az legyen levonható a személyi jövedelemadóból, illetve társaságok esetén az iparűzési adóból. Új javaslatuk szerint 2011-től a 17 százalékos személyi jövedelemadókulcs sávhatára az ötmillió forintos jövő évi szintről 15 millió forintra emelkedne. Ezt is elfogadták tegnap a bizottságban. Ezzel Kóka János szerint elérték céljukat, így megszavazzák a vagyonadót.
A költségvetési bizottság támogatta a vagyonadó módosításait azzal, hogy a hogy az adófelfüggesztésre jogosult kör - például a nyugdíjasok - a halasztott adófizetés lehetőségét kamatfizetés nélkül vehessék igénybe.

A gazdasági bizottság költségvetési bizottság által támogatott indítványa a 30 millió forintot el nem érő lakóingatlan általános mentessége helyett csak azt mentené fel a fizetési kötelezettség alól, akinek a lakása a lakcímbejelentés szabályai szerint és ténylegesen is lakóhelyéül szolgál.

Bevallást kell benyújtani az ingatlanokról akkor is, ha a számított érték (melyet kalkulátorunk segítségével kiszámolhat) eléri az első ingatlannál a 30, a második ingatlannál pedig a 15 millió forintot. Ebben az esetben akkor nincs adófizetés, ha a forgalmi érték a bevallás szerint nem éri el ezeket az értékeket.

Az adóbevallást mindenkinek (természetes személy, társaságok, vállalkozók, evások) május 20-ig kell benyújtania.

Nézzünk egy példát:

Egy vagy több tulajdonosnak van egy budapesti 40 milliós lakása, egy 18 milliót érő nyaralója a Balatonnál, valamint egy 8 milliót érő falusi háza, ahol mondjuk a szülők laknak.

A budapesti ingatlan után a 30 millió alatti rész után 0,25%-kal, a 30 feletti részre 0,35%-kal adóznak évente, ami 100 ezer forint.  

A balatoni ingatlan után – mivel az nem haladja meg a 30 millió forintot – 0,25%-kal kell adózni évente. Ez 45 ezer forint.

A falusi ingatlan után – mivel az nem éri el a 15 millió forintot, de a harmadik ingatlan – 0,25%-kal kell adózni. Ez 20 ezer forint.

Összességében a tulajdonos/tulajdonosok 165 ezer forintot fog évente fizetni.


A helyzetet bonyolítja, ha egy ingatlannak több tulajdonosa van. Ahogy korábban, ebben az esetben is az ingatlan teljes forgalmi értékét kell nézni, a tulajdonosok tulajdoni hányaduk arányában fizetik az adót.

Még elképzelhető további változás a vagyonadóban, melyekről beszámolunk.

Cikkajánló:

$$1884$$

$$1883$$

$$1882$$