Ismerje meg az új kamattámogatás részleteit!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A korábbi támogatások eltörlése után a kormány új kamattámogatásos hitellel segíti a fiatalokat. Alapvetően a kormány a 35 év alatti fiatalokon és a 45 év alatti nagycsaládosokon akar segíteni az új kamattámogatással.

Budapesten és a megyei jogú városokban az ingatlan értéke nem haladhatja meg a 25 millió forintot, a hitel pedig a 12,5 milliót. Egyéb településeken az ingatlan maximális értéke 20 millió forint, a hitel összege pedig 10 millió forint lehet.

Korszerűsítésre egységesen 5 millió forint hitel vehető fel alacsonyabb kamattal.

A támogatás mértéke vásárlás vagy építés esetén a mindenkori állampapírhozam 50 százaléka, korszerűsítésnél 40 százaléka. A mostani állampapírhozam átlagban 9 százalék, így a kamattámogatás vásárlásnál körülbelül 4,5 százalék lesz.

Mivel jelenleg egy lakásvásárlásra felvett forinthitel 15-16 százalékos THM-mel kapható, és ezt a kamattámogatás 4,5 százalékkal csökkenti, a 10 százalékos euró hitelekkel vagy a 7,5 százalékos svájci frank alapú hitelekkel szemben még mindig nem lesz versenyképes a támogatott hitel. Persze elképzelhető, hogy valamikor a piaci forinthitelek kamata csökkeni fog, de akkor az alapkamat is, és agy az állampapírhozam is csökken. Nem véletlen, hogy a kormány csupán 3 milliárdot szán évente a programra.

A nagycsaládosoknál más a helyzet, ugyanis ebben a csoportban a gyermekek számával a támogatás mértéke is növekszik. Minden gyermek után annyi százalékkal nő a támogatás mértéke, ahány gyermek van a családban. Tehát három gyermek után az állampapírhozamhoz képest plusz 6-, 4 gyermek után plusz 10 százalék jár. Így egy 4 gyermekes család a most 9 százalékos átlag hozam nem 50-, hanem 60 százalékát kaphatja meg támogatásként.

További feltétel, hogy a támogatott hitelt igénylőknek a korábban - öt éven belül - értékesített lakásuk vételárát be kell forgatniuk az új lakáscél megvalósításába. A támogatott hitelt igénylők vállalniuk kell, hogy legalább egy évig nem értékesítik a támogatott kölcsönből épített, vásárolt, korszerűsített lakást. A támogatott személyeknek legalább 50 százalékot elérő tulajdoni hányadot kell szerezniük az építendő, vásárlandó új lakásban és az ingatlanban életvitelszerűen kell lakniuk.

Cikkajánló:

$$1890$$

$$1891$$

$$1892$$