Bérleti tranzakciók: 16%-os esés az első negyedévben

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az első negyedévében 65.574 négyzetméternyi bérleti tranzakció valósult meg Budapesten, ez 15,9 % százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest.

„A bérleti tranzakciók száma ugyan csökken a piacon, a modern irodaházak kihasználatlansági mutatója pedig növekszik, de a jelenlegi gazdasági feltételek fényében ez nem tekinthető drasztikus csökkenésnek. A piacon továbbra is nagy számban köttetnek üzletek, az irodabérleti piac aktív.” – mondta el Tilki Róbert, a GVA Robertson, nemzetközi ingatlantanácsadó cég ügyvezető igazgatója. – „A bérleti tranzakciók hátterében egyrészt a bérlők költségcsökkentési törekvései állnak. Kisebb területek bérletével csökkenthetik havi kiadásaikat, ezért hatékonyabb irodakialakítású házakat keresnek. Másrészt a bérlők erős pozícióban vannak most az irodabérleti piacon, ezt kihasználva előnyös feltételekkel bérelhetnek maguknak területeket. Ezt a tendenciát mi magunk is érezzük, az első negyedévben több irodabérleti tranzakcióban is sikeresen közreműködtünk.”
A GVA Robertson több irodabérleti tranzakcióban – köztük olyanban is ahol a bérlő „B” kategóriás irodaterületet cserélt „A” kategóriásra – is közreműködött az év első öt hónapjában, mindegyiknél a bérbeadó irodaházat képviselték.

Az édességeiről ismert Ferrero hazai képviselete a Ferrero Magyarország Kft. márciusban írt alá iroda bérleti szerződést a Váci úti Capital Square irodaházban.

A leginkább szárazelemeiről, akkumulátorairól, zseblámpáiról, illetve a Wilkinson borotvákról ismert Energizer Magyarország Kft. a múlt hónapban írt alá egy bérleti szerződést a Millenáris Irodaházban. Az energiaforrásokat gyártó cég magyarországi képviselete egy „B” kategóriás irodaházból költözik a bel-budai, Lövőház utcában álló „A” kategóriás irodaházba. Az Energizer választása elsősorban a környezet, illetve a lokáció miatt esett a Millenáris Irodaházra.

Májusban három bérleti tranzakció aláírásában is sikerrel közvetített a GVA Robertson. A nyilvánosságra hozható tranzakcióban a GPS navigációt gyártó WayteQ szerepel. A cég a IX. kerületi Office Campus Budapest irodaházban írt alá bérleti szerződést.

Cikkajánló:

$$1894$$

$$1893$$

$$1892$$