Elfogadták a vagyonadó módosításait

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Országgyűlés elfogadta a vagyonadó ingatlanadót érintő módosításait. A korábbiakhoz képest nem történt meglepetés: az ingatlanadó halasztása esetén az összegyűlt összeg nem kamatozik majd, de több ingatlan után is adózni kell jövőre.

Az első ingatlan, melyben életvitelszerűen lakik az adózó, 30 milliós forgalmi érték felett adózik. Évente a 30 millió alatti rész 0,25%-kal, a 30 millió feletti rész 0,35%-kal, az 50 millió feletti rész pedig 0,5%-kal. A második ingatlan után 15 millió felett 0,25% az adó mértéke, a 30 feletti részre 0,35%, az 50 millió feletti részre pedig 0,5%. A többi ingatlan az első forinttól adózna a fenti szabályok szerint.

Nagyon fontos változás, hogy a nyugdíjasok, munkanélküliek, kiskorú örökösök a vagyonadó szabályai szerint úgy kapnak adófelfüggesztést, hogy nem kell kamatot fizetniük.

Szintén fontos változás, hogy bevallást kell benyújtani az ingatlanokról akkor is, ha a tulajdonos szerint a forgalmi érték az első ingatlannál nem éri el a 30 millió forintot, a második ingatlannál pedig a 15 millió forintot (a harmadik ingatlannál már minden esetben adózni kell), de az úgynevezett számított érték eléri ezeket az összegeket. A számított értéket kalkulátorunk segítségével tudja kiszámolni!

A számított érték feltüntetése a bevallásban azért lehet fontos, mert így az adóhatóság egyből látja, hogy mely ingatlanokat kell ellenőrizni, ha a számított érték és az adózó által bevallott forgalmi érték közt nagyobb különbség van.

Az adóbevallást mindenkinek (természetes személy, társaságok, vállalkozók, evások) május 20-ig kell benyújtania és két részletben, májusban és szeptemberben befizetnie. A forgalmi értéket az adóév első napján kell meghatározni a bevallásban.

Mivel az Országgyűlés a jövő héten egyszerre szavaz az adómódosításokról, nem várható, hogy további változások lennének a vagyonadóban, habár Magyarországon bármi elképzelhető…

Cikkajánló:

$$1897$$

$$1896$$

$$1895$$