Főleg más hidaktól vesz el pénzt a Margit híd

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Főpolgármesteri Kabinet azt javasolja, hogy a Margit híd felújításából hiányzó pénzt ne EU-s beruházásoktól vonják el. A 17 milliárdot költségvetési átcsoportosításokkal akarják pótolni. Új út, kerékpárút és más hídfelújítások esnek áldozatul.

A kabinet elvetette azt az elképzelést, hogy a következő két évben újabb hitellel biztosítsák a Margit híd felújításából hiányzó pénzt. Eredetileg Budapest vezetése arra számított, hogy 13 milliárdból megoldható a híd felújítása, ehelyett közel 30 milliárd volt a legjobb ajánlat a közbeszerzésen. Egyes források szerint azért ment fel az ár többek közt, mert a rövid határidőre való tekintettel a kivitelezők már a kötbért is beleszámoltak költségeikbe. A főváros ugyanakkor nem tud újabb közbeszerzést kiírni, mivel a beruházás késése esetén a város elveszti azt a 6 milliárd forintot, amit az EU adna a fejlesztéshez.    

A városvezetés elé már alternatívaként sem került az a korábban felmerült javaslat, hogy az 1-es és a 3-as villamosvonal meghosszabbításának elhagyásával teremtsék elő a hiányzó pénz nagy részét. Egyébként ezek is olyan beruházások, melyet az EU támogat.

A kabinet az M5-ös és az Ipacsfa út közötti összeköttetés elhagyásával 3,2 milliárd forintot, a kerékpárút-építésre elkülönített keret csökkentésével 2,3 milliárdot, az egyéb hidak felújításra szánt keret csökkentésével pedig 13 milliárd forintot javasol átcsoportosításra 2009-2011 között a Margit híd felújítására.

Cikkajánló:

$$1898$$

$$1897$$

$$1896$$