A román tulajdonosok visszakoznak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Negatív rekordot döntött a román fővárosban eladásra kínált lakások száma az év első öt hónapjában, ráadásul az elmúlt három esztendő legalacsonyabb eladási árait regisztrálták. A tulajdonosok kivárnak.

A sajtó által közölt statisztikai adatok szerint az írott sajtóban és az interneten eladásra hirdetett magánlakások száma az esztendő első öt hónapjában 9 600, míg a tavalyi év azonos időszakában 16 200 volt. Ez utóbbi akkor némi növekedést jelzett a 2007-es esztendő első öt hónapjához képest, amikor 12 400 fővárosi lakást kínáltak értékesítésre.

A korábban túlságosan "felpumpált" ingatlanpiac drasztikus hanyatlása az árakban is megnyilvánult, a január elejétől május végéig tartó időszakban (a nagy árzuhanás időszaka után) is mintegy 5 százalékkal csökkentek az eladók által kért összegek.

Bukarestben átlagosan 45 ezer eurót kérnek egy garzonért, 70 ezer eurónyit egy kétszobás, valamint körülbelül 97 ezer eurót egy háromszobás lakásért.    

A kínálat csökkenése folytatódik. A tulajdonosok nagy része ugyanis eleve meg sem hirdeti a korábban értékesíteni kívánt lakását, inkább vár a jobb időkre, amikor reményei szerint magasabbak lesznek az árak.

Cikkajánló:

$$1904$$

$$1903$$

$$1902$$