Összement a Bosnyák térre tervezett Mundo

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lengyel beruházó vállalta, hogy eredeti elképzeléseihez képest egy emelettel alacsonyabb lesz a központ és több lesz a zöldterület – áll Zugló önkormányzatának közleményében. Egy helyi közvélemény-kutatáson az emberek 90%-a utasította el, hogy monstrum épüljön a Bosnyákra.

Jó irányba terelheti a Bosnyák téri beruházást a Weinek Leonárd polgármester által tavaly ősszel meghirdetett plázastop. Akkor a véglegesnek szánt tervek nem az eredeti szerződésben foglaltakat tükrözték. Az átdolgozott terveket kedden mutatta be a beruházó. Eszerint egy jóval kisebb tömegű, egy szinttel alacsonyabb városközpont mellett egy 5000 m2-es, egybefüggő zöldterületet terveznek kialakítani, így a kerület számára fontos közösségi tér is megvalósulhat. Weinek Leonárd továbbra is kiemelte a fejlesztés fontosságát, ha az nem a kerület és a helyi közösség kárára történik. "Ha egy betonpláza került volna a Bosnyák térre, akkor hosszú időre elveszett volna annak a lehetősége, hogy a családok, a kultúrafogyasztók, fiatalok és idősek, megkaphassák a környezetbe illő, zöldfelületben gazdag új városközpontot" - mondta a polgármester.

A kerület vezetője néhány hónapja helyi közvélemény-kutatást végeztetett, ahol a válaszadók elsöprő többsége, több mint 90%-a elutasította, hogy betonpláza épüljön a Bosnyák téren. "A keddi prezentáció után bizakodva várom a lengyel beruházó véglegesnek szánt javaslatait. Úgy gondolom, ezek az eredmények azt a szemlélet- és politikai kultúraváltást igazolják, amelyeket megválasztásomkor ígértem" - összegzett Weinek Leonárd.

A kisföldalatti Mexikói úti végállomásának leendő terveiről is tájékoztatást kapott a képviselő-testület. Az eredeti beruházói érdekeket itt is felülírták a polgármester által korábban 10 pontban megfogalmazott helyi szempontok.

Cikkajánló:

$$1906$$

$$1905$$

$$1904$$