Miért zár be a Bem, a Hunnia és az Európa?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bezárhat három budapesti artmozi, miután a Budapest Film pályázatot írt ki ingatlanaik értékesítésére. A cég igazgatója szerint a filmszínházak veszteségesek, adósságot halmoztak fel és a fővárosi artmozi-hálózat perifériájára szorultak. A Bem mozi üzemeltetői aláírásgyűjtésbe kezdtek a bezárás ellen tiltakozva, és csütörtöktől búcsú vetítéssorozatra várják a közönséget.

A Budapest Film 3 artmozi, a Bem, a Hunnia és az Európa ingatlanának megvételére írt ki nyílt pályázatot, amelyben azonban nincs kikötve, hogy azokat moziként kell tovább üzemeltetni.

Port Ferenc, a Budapest Film Zrt. igazgatója az MTI-nek elmondta: több oka is van annak, hogy pályázatot írtak ki a 3 ingatlan megvételére, a leglényegesebb az, hogy a Bem, az Európa és a Hunnia meglehetősen periférikus szerepet tölt be a 13 filmszínházból álló budapesti artmozi-hálózatban. A főváros nem tud ennyi artmozit fenntartani - vélekedett az igazgató, hangsúlyozva, hogy a 3 periférikus mozi megszűnésével is ugyanazt a szolgáltatást tudnák nyújtani, mint eddig. Ráadásul mind a 3 mozi évek óta veszteséges, és üzemeltetőik jelentős bérleti tartozást halmoztak fel.

A Budapest Film Zrt. tavaly felajánlotta a mozik üzemeltetőinek, hogy vegyék meg az általuk kezelt ingatlanokat, ám szándéknyilatkozatok tételen túl más nem történt - mutatott rá Port Ferenc.

A Bemmel kapcsolatban hozzátette: a mozi 2009-es első negyedévi látogatottsága 3300 néző volt - ez a budapesti artmozi-látogatottság 2 százaléka. Az igazgató szerint a megváltozott piaci környezetben, az artmozikat általánosságban sújtó látogatottság-visszaesés mellett sem a jelenlegi üzemeltető, sem más nem tudná artmoziként nyereségesen üzemeltetni a budai filmszínházat. Megjegyezte: örömteli, hogy a Bemben egy jól menő artkocsma működik, illetve különféle kulturális programoknak biztosítanak helyet, de az üzemeltető így is több milliós tartozást halmozott fel.

Az igazgató tájékoztatása szerint a 3 mozi megvételére kiírt pályázatok leadási határideje augusztus közepén jár le, augusztus végén - szeptember elején értékelik ki a beérkezett ajánlatokat és döntenek az ingatlanok további sorsáról. Kiemelte: az értékesítésekből befolyt összeget a Művész mozi felújítására fogják fordítani, mivel fontosnak tartják, hogy a főváros vezető artmozija mind külsőleg, mind belsőleg, mind műszakilag megújuljon.

Hozzátette: a Hunnia és az Európa bérlőivel rendezni tudták az elszámolási ügyeket, így azt a két mozit az eddigi bérlők üzemeltetik egészen a pályázati kiírások lejártáig. A Bemet bérlő Új Budapest Filmstúdió és a Budapest Film Zrt. közötti elszámolási vita miatt azonban úgy döntöttek, hogy az üzemeltetőnek a bérleti szerződés lejártával, június 30-án át kell adnia a Bem ingatlanát, amelyet terveik szerint 2 hét technikai szünet után, a pályázatok lejártáig tovább üzemeltet a Budapest Film Zrt. - mutatott rá Port Ferenc.

Az Új Budapest Filmstúdió ügyvezető igazgatója, Kántor László az MTI-nek azt mondta: szándékosan nem fizettek bérleti díjat január óta, mivel tíz év alatt saját forrásból csaknem 20 millió forintot költöttek az ingatlan felújítására. Elmondása szerint kérte a Budapest Film Zrt.-t, hogy "lelakhassák" a befektetett összeget, de ők ebbe nem mentek bele.

Kántor László hozzáfűzte: felmerült, hogy megvennék az ingatlant, ám a korábbi megbeszélések során olyan árat határozott meg a Budapest Film - 116,7 millió forintot -, amelyet egyrészt irreálisnak találtak, másrészt nem tudnak kifizetni.

Cikkajánló:

$$1911$$

$$1910$$

$$1909$$