Megszavazták az ingatlanadót - részletek itt!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Országgyűlés elfogadta a vagyonadóról szóló törvényjavaslatot, melynek része a lakóingatlanokra kiterjedő ingatlanadó. Kinek kell fizetnie ingatlanadót? Milyen ingatlanok után kell fizetni ingatlanadót? Mennyi ingatlanadót kell fizetni? Mikor kell fizetni ingatlanadót? Hogyan kell fizetni ingatlanadót? Milyen mentességek vannak?

Érdekesség:

A vagyonadó 195 igen és 165 nem szavazattal ment át. Az SZDSZ megosztott volt a kérdésben. A Fodor Gáborhoz köthető szárny nemmel, míg a Kóka hívek igennel szavaztak. A Fidesz képviselői közül 16-an nem voltak jelen a szavazáson, köztük olyanok, mint Orbán Viktor, Kósa Lajos vagy Szijjártó Péter.

Jövőre a vagyonadó egyik elemeként a lakóingatlanok és üdülők után ingatlanadót kell fizetni Magyarországon.

Kinek kell fizetnie ingatlanadót?

Az adófizetési kötelezettség keletkezése a lakóingatlan, illetve üdülő értékétől függ, tehát mindegy, hogy kinek mekkora tulajdoni hányada van. Tehát ha egy házaspárnak van egy 40 milliós ingatlana, akkor az adót fele-fele arányban kell kifizetni. A tulajdonostársak közül bárki nyilatkozhat, hogy ő teljesíti az adókötelezettséget. A vagyoni értékű jog jogosultja is kötelezett az adófizetésre (haszonélvezet). Ha ő nem tud fizetni, akkor a tulajdonosok fizetnek.  

Milyen ingatlanok után kell fizetni ingatlanadót?


Az első lakóingatlan, melyben életvitelszerűen lakik az adózó, akkor adózik, ha forgalmi értéke 30 millió forint felett van. Évente a 30 millió alatti rész 0,25%-kal, a 30 millió feletti rész 0,35%-kal, az 50 millió feletti rész pedig 0,5%-kal. A második ingatlan után 15 millió felett 0,25% az adó mértéke, a 30 feletti részre 0,35%, az 50 millió feletti részre pedig 0,5%. A többi ingatlan az első forinttól adózna a fenti mérték szerint.

Mennyi ingatlanadót kell fizetni?

Nézzünk egy példát:

Egy vagy több tulajdonosnak van egy budapesti 40 milliós lakása, egy 18 milliót érő nyaralója a Balatonnál, valamint egy 8 milliót érő falusi háza, ahol mondjuk a szülők laknak.

A budapesti ingatlan után a 30 millió alatti rész után 0,25%-kal, a 30 feletti részre 0,35%-kal adóznak évente, ami 100 ezer forint.  

A balatoni ingatlan után – mivel az nem haladja meg a 30 millió forintot – 0,25%-kal kell adózni évente. Ez 45 ezer forint.

A falusi ingatlan után – mivel az nem éri el a 15 millió forintot, de a harmadik ingatlan – 0,25%-kal kell adózni. Ez 20 ezer forint.

Összességében a tulajdonos/tulajdonosok 165 ezer forintot fog évente fizetni.

Mikor kell fizetni ingatlanadót?

Az adóbevallást mindenkinek (természetes személy, társaságok, vállalkozók, evások) május 20-ig kell benyújtania. Az első részletet, az adó felét eddig az időpontig kell befizetni, a második részletet pedig szeptember 30-ig. Ingatlanadót minden évben fizetni kell!

Hogyan kell fizetni ingatlanadót?


Az adóbevallásban egy külön sor/rész lesz az ingatlanoknak. Ide a tulajdonosnak azt az értéket kell beírnia, amennyi szerinte a lakóingatlan/lakóingatlanok, üdülő/üdülők forgalmi értéke, ha azok adókötelesek a fenti kritériumok alapján.

Abban az esetben is fel kell tüntetni a bevallásban az ingatlanokat, ha törvény mellékletéből kiszámolható számított érték adókötelessé tenné az ingatlant, de a tulajdonos szerint a forgalmi kevesebb. Tehát például, ha a tulajdonos azt mondja, hogy az ingatlan 29 milliót ér a piacon, így nem adózik, viszont a számított érték 31 millió, akkor adót nem kell fizetni, de a bevallásban fel kell tüntetni az ingatlant.

A számított értéket kalkulátorunk segítségével tudja kiszámolni!

Milyen mentességek vannak?

A nyugdíjasok (62 év felett), munkanélküliek (más lakóingatlanban nem lehet 25%-nál nagyobb tulajdoni hányaduk), kiskorú örökösök a vagyonadó szabályai szerint adófelfüggesztést kapnak, tehát nekik nem kell fizetniük az adót, viszont az ingatlan tulajdoni lapján feljegyzik az adó összegét évente, tehát a bevallást nem kerülhetik el. Kamatot nem kell fizetni az így felgyülemlő adó után.

Nyugdíjasok esetén 50 milliós ingatlanig, 10 millió forint adóalap erejéig mentesség jár. Tehát például egy 45 milliós ingatlannál csak 35 millió után kell adót fizetni.

A három vagy annál több gyermeket nevelő szülők minden gyermek után 15% adókedvezményt kapnak 100 milliós adóalapig (forgalmi értékig) az efölötti részre már nem érvényesíthető adókedvezmény.

Mentes az adó alól az állam, az önkormányzat, az egyházak és a szakszervezetek tulajdonában lévő lakóingatlanok.

A szabályozás továbbá mentességet biztosít a jogszabályban műemlékké nyilvánított, vagy önkormányzati rendelet alapján helyi egyedi védelem alatt álló azon lakóingatlanra, amelyet 2010. január 1-jét követően jogerőre emelkedett építési engedély alapján felújítanak. A mentesség az ingatlanépület, illetve a felújítás alatt álló ingatlanépületben lévő önálló épületrész (lakás) után az építési engedély jogerőre emelkedését követő három adóévben illeti meg az adó alanyát.

Fontos!

A Fidesz és a KDNP immár többször és nyomatékosan jelezte, hogy választási győzelme esetén eltörli a vagyonadót – legalábbis jelenlegi formájában. Vélhetően május 20-ig, így is be kell fizetni jövőre az ingatlanadó első részletét.

Cikkajánló:

$$1918$$

$$1917$$

$$1916$$