Az új adótörvény vonzóbbá teszi az ingatlanlízinget?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Vonzóvá teszi az ingatlanlízinget és ezzel új forrásokhoz juttathatja a kis- és középvállalkozásokat az új adótörvény a Magyar Lízingszövetség szerint. Elsősorban az illetékek változását, másodsorban a lakásmentő csomagot emelik ki.

A szövetség közleményében emlékeztet: az új adótörvény részben illetékmentessé teszi az ingatlan alapú lízingfinanszírozást, a már korábban megszavazott lakásmentő csomag részeként pedig kiterjesztették az állami garanciavállalást a lakáslízingre.

A szövetség hangsúlyozza, hogy a 2010-től életbe lépő új adótörvény hosszú évek után szünteti meg a lízingfinanszírozás diszkriminációját. Januártól a kis- és középvállalatokat nem terheli dupla illetékfizetési kötelezettség abban az esetben, ha visszlízinggel a saját tulajdonú ingatlanukat használják a forráshoz jutás fedezeteként - áll a közleményben.

Változik az ingatlanok illetékszabályozása is 2010. január 1-től: átmeneti, három éves illetékmentességet kapnak a visszlízing ügyletben résztvevő lízingbe vevők, akik saját tulajdonukat értékesítik és lízingelik vissza tulajdonjog átszállással.

A szövetség hangsúlyozza: a válság óta alig jutnak hitelhez a kis- és középvállalatok, mivel jelentősen megnőtt a felszámolási kockázatuk. Számukra megoldást jelenthet a lízingfinanszírozás, mivel az, tulajdon átruházással védi a finanszírozót a felszámolás ellen. A szövetség emlékeztet arra, hogy eddig, ha valaki rendelkezett ingatlannal, és azt egy lízingcégnek eladta, majd visszalízingelte tőle, akkor a lízingszerződéshez kötődően ismét visszterhes vagyonszerzési illetéket kellett fizetnie.

Cikkajánló:


$$1925$$

$$1924$$

$$1923$$