Kijátszható az ingatlanadó haszonélvezettel?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Haszonélvezettel valóban kijátszható az ingatlanadó, de csak rendkívül kevés esetben. A kiskapu lényege, hogy 30 millió alatti ingatlannál nem kell adót fizetni, ha a tulajdonos vagy a haszonélvező életvitelszerűen él az ingatlanban.

Ha tehát az ingatlan forgalmi értéke 30 millió forint felett van, akkor nem lehet trükközni. Ha viszont valakinek több lakóingatlan vagy üdülő van tulajdonában, amelyek értéke egyenként nem haladja meg a 30 milliót, akkor a családtagok részére haszonélvezeti jog bejegyzésével és lakcímbejelentéssel ki lehet kerülni az adót. A haszonélvezeti jog bejegyzése után ugyanakkor illetéket kell fizetni, mely nagyságrendileg és nagyon leegyszerűsítve az ingatlan forgalmi értékének 2-3%-a. (Erről részletesen itt olvashat.)

Ha most vásárolja x-edik 30 millió alatti ingatlanját, akkor extra költség nélkül egyszerre lehet bejegyeztetni valaki nevére a haszonélvezeti jogot.

Megéri?

Nem. Egyrészt a költségvonzat (meglévő ingatlannál) túl magas, főleg ha azt nézzük, hogy állítólag jövőre a választások után eltörlik az ingatlanadót. Másrészt nem biztos, hogy a tulajdonos számára okos döntés haszonélvezeti jogot biztosítania bárki számára. Persze haszonélvezetet, használatot akár egy évre is adhat a tulajdonos, de anyagi haszon az illeték miatt ebben az esetben sincs, a papírmunkáról, időről nem is beszélve.  

Az ingatlanadóról részletesen itt olvashat.

Egy példa:

Kovács Lajosnak van egy átlagos 25 milliós újpesti lakása, amiben lakik, ugyanakkor a Balatonnál egy 20 milliós nyaralóval is bír. Sőt, a nagymama 10 milliós falusi háza is az ő nevére került még évekkel ezelőtt. A szabályok szerint a balatoni nyaraló és a nagyi háza után összesen 75 ezer forintot kéne befizetnie évente. A kiskaput kihasználva Lajos a nyaralón haszonélvezeti jogot biztosít fiának, a nagyi házán pedig a nagyinak. Ha ezt határozatlan időre biztosítja, akkor 480 ezer forint illetéket kell befizetnie. Ha egy évre biztosítja a használatot, akkor 50 ezer forint az illeték költsége, viszont például az ügyvédi költséget is meg kell fizetni. Ha a manőverhez szükséges időt is figyelembe vesszük, akkor elmondható, hogy Kovács úr jobban teszi, ha inkább ingatlanadót fizet.

Cikkajánló:


$$1941$$

$$1940$$

$$1939$$