Mégis lehetne hasznosítani a kastélyokat

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint eladni nem, de hasznosítani lehetne az állami tulajdonú kastélyokat. A Magyar Nemzeti Vagonkezelő által felvetett kérdésről a miniszter szerint tárgyalni kell a társminisztériumokkal vagy más szervezetekkel.

Hiller István álláspontja szerint a jelen pillanatban tartósan állami tulajdonban lévő ingatlanok, kastélyok a továbbiakban is tartósan állami tulajdonban lesznek. „Nem adom ahhoz a beleegyezésemet, hogy ebből a körből kikerüljenek, eladásról és privatizációról tehát nincs és nem is lesz szó. Ezt se szándékom, se akaratom, hogy aláírjam" – mondta Hiller.

Ezzel együtt a kulturális örökség védelméről szóló törvény megengedi a műemlékek vagyonkezelés útján történő hasznosítását, de ehhez a miniszter jóváhagyása szükséges. A miniszteri jóváhagyás attól függ - közölte korábban a tárca sajtóosztálya az MTI-vel -, hogy a vagyonkezelési szerződésben foglalt feltételek az ingatlan műemléki értékének megőrzését szolgálják-e.

A vagyonkezelő április végén közölte az MTI-vel, hogy tíz, a műemlékvédelmi törvény mellékletében felsorolt, kizárólag állami tulajdonban tartandó kastély vagyonkezelői jogát kívánja megszerezni az évek óta megoldatlan helyzetű és elhanyagolt állapotú műemlékek helyzetének rendezésére. Az MNV közleménye akkor emlékeztetett arra, hogy 2009. június 15-én az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz fordult a nem privatizálható kastélyok vagyonkezelési jogának kérelmével. A levélben az MNV egyúttal kérte a minisztert, hogy ezekre a kastélyokra a folyamatban lévő európai uniós pályázatokat függessze fel a hasznosíthatósági pályázatok kiírásának érdekében.

A minisztérium akkor további, részletesebb információkat kért a vagyonkezelőtől azért, hogy Hiller István oktatási és kulturális miniszter megalapozott döntést hozhasson.

A vagyonkezelő az április végi közleményében hangsúlyozta, hogy az elhanyagolt műemlékek megfelelő állapotban tartására az MNV Zrt. a piaci hasznosítást látja egyedüli megoldásnak a sikeres hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján. Több hazai és nemzetközi - portugál, francia, olasz, horvát - példa igazolja, hogy a piaci hasznosítás megoldást jelent a kastélyok megóvására. Magyarországon sikeres példaként említik Lillafüreden a Palota szállót, valamint Franciaországban több Loire-menti kastélyt.

Cikkajánló:

$$1940$$

$$1939$$

$$1938$$