Fürdő és szálloda épül Nagybajomban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Csaknem kétmilliárd forintos fürdőfejlesztésbe és szállodaépítésbe kezd a Timax Kft. Nagybajomban. A tervek szerint 2011 tavaszára elkészülő projektről pénteken tájékoztatták a sajtó képviselőit a somogyi városban.

A két magánszemély - egy magyar és egy orosz állampolgár - tulajdonában lévő cég felújítja és bővíti a fürdőt, emellett egy 76 szobás szálloda felépítésére, valamint a későbbiekben lakókocsik számára kemping és egy nemzetközi gyerektábor létesítésére vállalkozott. Az üzleti tervek már elkészültek, pályázatukat a beruházás 30 százalékát kitevő európai uniós támogatásra az ősszel nyújtják be.


Czeferner József, a mintegy három és félezer lakosú Nagybajom polgármestere hangsúlyozta: a komplexum kitörési pont a város számára. A fürdő és a szálloda üzemeltetése foglalkoztatási lehetőséget biztosít majd a helybelieknek, a felépítése, karbantartása pedig a vállalkozásoknak ad munkát.

Fedoszov Oleg, a Timax Kft. ügyvezető igazgatója a beruházásról szólva elmondta: már rendelkeznek érvényes építési engedéllyel, készen vannak a kiviteli tervek is, most már csak az uniós pályázathoz kell igazodniuk. Elmondása szerint, ha ez utóbbi a most ismert menetrend szerint alakul, akkor 2010 elején megkezdhetik az építkezés, és a rá következő év tavaszán, a fürdőszezon elején átadhatják a megújult létesítményt, ahol legalább hatvan dolgozóra lesz szükség.

Az első ütemben tervezett fürdőfelújítás, a szállodaépítés és a geotermikus energia hasznosításának műszaki háttere a kidolgozott üzleti terv szerint 1,8 milliárd forint. Ennek 40 százalékát a 35 hektáros terület tulajdonosa, a Timax Kft. adja, 30 százalékra a regionális operatív program pályázatán szeretnének európai uniós támogatást nyerni, s ugyancsak 30 százalékot a hitel tesz ki.

Sárdi Árpád, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, egyúttal a Dél-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke a fejlesztéshez remélt pályázati lehetőségről szólva elmondta: a régióban ma már sok fürdő van, ezért az idén új építésére nem, fürdőfelújításra azonban 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre a régióban oly módon, hogy az egy pályázó által elnyerhető legmagasabb támogatási összeg 750 millió forint. Szállodaépítésre néhány hét múlva írnak ki pályázatot összesen 2,6 milliárd forintos kerettel - tette hozzá.

Cikkajánló:

$$1953$$

$$1952$$

$$1951$$