Sólyom nem szeretne ügyészt a társasház körül

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sólyom László megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a társasházi törvény módosítását tartalmazó jogszabályt. A köztársasági elnök nem tartja jónak, hogy az ügyész beleszólhatna egy társasház működésébe.

A visszaküldött törvény alapján a jövőben az ügyészek gyakoroltak volna törvényességi felügyeletet a társasházak felett. Az államfő döntéséről levélben tájékoztatta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét.

Az ügyész e felhatalmazás alapján betekinthetett volna a társasház dokumentumaiba, intézkedéseket kezdeményezhetett volna, illetve, ha megítélése szerint a törvényesség másként nem állítható helyre, bírósághoz fordulhatott volna. A köztársasági elnök álláspontja szerint az ügyész törvényességi felügyelete nem összeegyeztethető a közös tulajdonnak azzal a sajátos formájával, amely a társasházakat jellemzi. Az új rendelkezés emellett ellentétes lenne az ügyész hagyományos szerepkörével is, különös tekintettel a társasházak nagy számára.

Az államfő levelében felhívta a figyelmet arra is, hogy a társasházi törvény jelenleg is biztosít kellő jogorvoslatot a tulajdonosok részére, hiszen bírósághoz fordulhatnak jogaik védelme érdekében.

Cikkajánló:

$$1961$$

$$1960$$

$$1959$$