Mindenki vizsgálná a sukorói Kings City terveit

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Fidesz vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, a Lehet Más a Politika nyomozást akar, a kormány pedig vizsgálódik a Velencei tó mellett tervezett Kings City kaszinó kapcsán. A területet egy csereügylettel szerezte meg a befektető, majd a kormány kiemelt beruházássá tette a fejlesztést, hogy gyorsabban legyenek meg az engedélyek. A legújabb fejlemény, hogy a beruházónak tulajdonjogát törölték a csereügyletnél felhasznált ingatlanoknál formai hibára hivatkozva.

A telekcserére azért volt szükség, mert a Joav Blum által birtokolt három - két albertirsai és egy pilisi-, összesen 182,1 hektár területű telek a jogerős építési engedéllyel rendelkező és európai uniós támogatással megépülő M4-es autópálya nyomvonalába esik. A területszerzés már megkezdődött.
Miután a telektulajdonosnak joga van cserét kérni, mégpedig azon a területen, amit megjelöl, a befektető egy sukorói telket kapott. A Velencei-tó mellett lévő 70,1 hektár területű telket a független értékbecslő 1,08 milliárd forintra értékelte, míg a Pest megyei ingatlanokat 787,4 millió forintra, ezért a befektető már a múlt év végén átutalta a különbözetet, a 296,6 millió forintot. (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő)

A Sukoró határába tervezett King's City beruházással kapcsolatban Joav Blum tulajdonjogának bejegyzését a csereingatlanokra a bejegyzést kérő magyar állampolgár személyi azonosítójának hiánya és az ügyvédi ellenjegyzés formai hibája miatt utasította el az első fokon eljáró Ceglédi és a Monori Körzeti Földhivatal - közölte az MTI kérdésére szerdán a másodfokon eljáró Pest megyei Földhivatal Ingatlan-nyilvántartási osztálya.

A Ceglédi és a Monori Körzeti Földhivatal a Ceglédi Városi Ügyészség óvásának helyt adva korábbi jogerős határozatait módosította, Joav Blum tulajdonjog bejegyzés iránti kérelmeit elutasította az eredeti állapot visszaállítása mellett, azaz az eredeti tulajdonosok (eladók) tulajdonjoga került visszajegyzésre a tulajdoni lapokon - áll a Pest megyei Földhivatal Ingatlan-nyilvántartási osztályának közleményében.

A másodfokon eljáró Pest megyei Földhivatal közleménye szerint a határozatok ellen jogorvoslattal, fellebbezéssel lehet élni azok kézhezvételét követő 30 napon belül, tehát az elsőfokú határozatok nem jogerősek.
 

Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek szerdán azt mondta: a miniszterelnök által kezdeményezett vizsgálat célja, hogy feltárják, történt-e bármilyen szabálytalanság az ügy kezelése kapcsán.

A kormányszóvivő szerint a Fidesz számos ponton valótlanságokat állít és csúsztat a beruházással kapcsolatban. Ha a parlament a vizsgálóbizottság felállítása mellett dönt, "természetesen mindenben segítjük annak munkáját és tájékoztatjuk a testületet a beruházás valamennyi részletéről" - tette hozzá Szollár Domokos.

Arra kíváncsiak, hogy a beruházással kapcsolatos kormányzati döntések "megfeleltek-e a jogszabályi előírásoknak, illetve azok mennyiben hozhatók összefüggésbe a befektetői érdekkör, a volt és a jelenlegi miniszterelnök közötti egyeztetéssel".

A beruházást gyanús körülmények veszik körül - fogalmazott sajtótájékoztatóján Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes-szóvivője hozzátéve: az ügy szereplői, a volt és a jelenlegi kormányfő, valamint a volt pénzügyminiszter, akik mind üzletemberként, mind pedig politikai szereplőként megjelennek.

Mint kifejtette: tudni lehet, hogy a projektet a Gyurcsány-kormány minősítette nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá, Veres János volt pénzügyminiszter garantálta a működéshez szükséges minisztériumi engedély kiadásának zökkenőmentességét, Bajnai Gordon pedig - akkor még gazdasági miniszterként - a befektetővel való kapcsolattartásért volt felelős, és Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöknek kellett jelentenie a kérdésben.

A bizottság felállítását kezdeményező indítványban az olvasható: a sukorói Kings City nevű projekt kiemelt nemzetgazdasági beruházássá történő minősítésének, illetve külföldi üzletemberek általi megszerzésének, valamint a jelentős értékű állami földterületek áron aluli értékesítésének tisztázatlan körülményei felvetik egy alapos vizsgálat elrendelésének szükségességét.

Cser-Palkovics András szerint a kormány az eddigi tevékenysége során legalább hét lépésben támogatta a Velencei-tó partjára tervezett beruházást. Ezek közül példaként említette, hogy Veres János előkészítette az új vagyontörvényt, amely lehetőséget ad a verseny nélküli földcserére. Megjegyezte, tudni lehet az is, hogy maga Bajnai Gordon javasolta a Fejér Megyei Közgyűlésnek: változtasson a szóban forgó ingatlan besorolásán, és tegye beépíthetővé a területet.

A Fidesz helyettes szóvivője hozzáfűzte: amit tudni lehet e projektről, az alapján semmi sem indokolja annak nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá történő nyilvánítást.

Az ügy nemzetgazdasági és közbizalmi súlyára hivatkozva az Lehet Más a Politika annak feltárását kéri: történt-e a sukorói ingatlan-csereügylet, a kiírt kaszinó-koncessziós pályázat, a megaberuházáshoz felajánlott pénzbeli támogatás, valamint a projektet kiemelt jelentőségűnek nyilvánító kormányrendelet előkészítése kapcsán olyan jogszabálysértés, ami összefüggésbe hozható a kiszivárgott egyeztetéssel.

"Az LMP azt is kéri, hogy amennyiben ilyen összefüggés fennáll, úgy hivatali visszaélés gyanúja miatt rendeljen el nyomozást" - írják.

Cikkajánló:


$$1978$$

$$1977$$

$$1976$$