Hódmezővásárhely Slow City lesz

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A magyar települések közül Hódmezővásárhely csatlakozhat elsőként a világ tizenhat országának százhúsz városát tömörítő Slow City mozgalomhoz. A magyarra nyugodt városnak fordítható kezdeményezés a fejlesztési programok alapja lesz a jövőben Vásárhelyen.

A hódmezővásárhelyi közgyűlés egyhangúlag döntött arról, hogy csatlakozni kíván a mozgalomhoz, amely a problémákra nem uniformizált válaszokat, hanem a helyi hagyományokon alapuló megoldásokat kínál – mondta Lázár János polgármester.

Az önkormányzat benyújtja a csatlakozási pályázatot az 1999-ben négy olasz kisváros létrehozta szövetséghez, szeptemberben monitoringcsoport érkezik az alföldi településre, és októberre akár a döntés is megszülethet taggá válásáról.

A kezdeményezés célja a városi, regionális környezeti sajátosságok védelme, fejlesztése; a helyi kultúrán és tradíciókon alapuló termékek előállításának ösztönzése; a hagyományos termelési eljárások védelme; olyan fejlesztéspolitika kialakítása, amely elsősorban a közösség igényeihez igazodó, történelmén, kultúráján, hagyományain alapuló beruházásokat valósít meg; de mindenekelőtt a helyi közösség erősítése, védelme, a városban élők életminőségének javítása.

Cikkajánló:

$$1997$$

$$1996$$

$$1995$$