Jó hír: Freddie Mac profit

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az egyik legnagyobb amerikai jelzáloghitel-intézet, a Freddie Mac a hét végén profitot jelentett a második negyedévről. Ez jelentheti azt, hogy a világgazdasági válság okozója, az amerikai ingatlan- és jelzálogpiac jobban van.

A Szövetségi Lakáskölcsön Részvénytársaság - Federal Home Loan Mortgage Corporation, avagy közkeletű, de hivatalosan is elfogadott nevén: Freddie Mac - 768 millió dolláros adózott eredményt ért el a második negyedévben egyszeri tételek nélkül, és ezt könyvelési változtatásokon kívül alapjában a lakáspiac javulásával, az ingatlanárak némi emelkedésével és az ebből elért, magasabb kamatokkal magyarázta. Az első negyedévben még majdnem 10 milliárd dollár volt a hiány adó után a Freddie Macnél. A beszámolóban úgy vélték, egyelőre nincs szükségük további állami támogatásra, bár a jövőben ezt nem lehet kizárni, mivelhogy a válság utóhatásaként még csak most nő igazán a munkanélküliség, és ez újabb fizetésképtelenségeket okozhat a jelzálogadósok körében.

A Freddie Mac részvényesei azonban még nem járnak jól: egyszeri tételekkel együtt még mindig vesztesége volt a cégnek a második negyedben is, 374 millió dollár, miután a cég több mint 1,1 milliárd dollárt fizetett ki osztalékként az amerikai kormánynak, a múlt ősszel kapott tőkeinjekció miatt.

A Freddie Mac társintézményénél, a Fannie Mae-nél - Federal National Mortgage Association (Országos Szövetségi Jelzáloghitel Társulás) - még kevésbé bíztató a helyzet: ez a cég a múlt héten 14,8 milliárd dolláros veszteséget jelentett a második negyedévről, és azonnal bejelentette igényét további 10,7 milliárd dollárnyi támogatásra az amerikai pénzügyminisztériumnál. Igaz, a Fannie Mae 55 milliárd dollárt számolt el kockázati tartalékra a második negyedévben, míg a Freddie Mac csak 25 milliárdot.

Cikkajánló:

$$2001$$

$$2000$$

$$1999$$