Ferihegy 100 milliót költ megújuló energiára

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Két új napkollektort szereltek fel a héten – egyelőre kísérleti jelleggel – a Ferihegyi repülőtér 1-es termináljának tetejére. A Budapest Airport ezzel újabb lépést tett a „zöld repülőtér” koncepciójának megvalósítása érdekében.

A megújuló energiaforrások repülőtéri alkalmazásával jelentősen csökkenhető a repülőtér üzemeléshez szükséges energiafelhasználás – ennek következtében pedig csökken a repülőtér működésének széndioxid lenyomata.


A nap energiáját hasznosító berendezést az 1-es terminál tetején, az épület központi részén helyezte el a kivitelező. Ez azt jelenti, hogy a kollektorok a Budapest Airport – műemléknek számító és felülnézetből repülőgép formájú – termináljának közepére, a két „hajtómű” közötti részre kerültek.

A kivitelező összesen 63 darab szerkezet felszerelését vállalta. Előzetes becslések szerint ez a mennyiség, napsütéses nyári időszakban, az 1-es terminál teljes meleg víz ellátását képes lesz biztosítani. Ezáltal hozzávetőleg havi 45–50 Gigajoule energia–megtakarítás érhető el a repülőtéren.

A fejlesztés és az összes kollektor felszerelésének becsült összköltsége 27 millió forint. A Budapest Airport az idén összesen 100 millió forintot költ megújuló energiaforrások kutatására és bevezetésére a repülőtéren.

Cikkajánló:

$$2009$$

$$2008$$

$$2007$$