Támogatják a Zsolnay-negyed felújítását

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Megkapta a támogatást a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) két nagyberuházása, a Zsolnay Kulturális Negyed, valamint a közterek és parkok megújításának második üteme. Az erről szóló szerződést a város, a Pécs2010 Menedzsment Központ, a nemzeti és a dél-dunántúli fejlesztési ügynökség képviselői csütörtökön írták alá a baranyai megyeszékhelyen.

A Zsolnay Kulturális Negyedet a Zsolnay gyár 5 hektáros területén, nettó 10,9 milliárd forintból, nagyrészt európai uniós forrásból alakítja ki a kivitelező Reneszánsz Zrt. és a Magyar Építő Zrt. Az átadásra több lépcsőben, 2011 elejéig kerül sor.

A megújuló gyárépületekből az ország legnagyobb kulturális központja jön létre, amely négy nagy részből áll majd. A Míves negyed a Zsolnay család és a porcelánmanufaktúra történetével, különböző kézműves mesterségekkel ismerteti meg a látogatókat, az Alkotó negyed kulturális intézményeknek és rendezvényeknek ad otthont, a Gyermek és családi negyed az interaktív tudományos-technikai kiállítások iránt érdeklődőket várja, az Egyetemi negyed a felsőfokú művészeti képzést szolgálja.

Az épületegyüttesben a látogatók ellátását szolgáló kávézó, éttermek, továbbá látogatóközpont, kétszintes parkoló és irodák is helyet kapnak. A Zsolnay Kulturális Negyed megálmodóinak reményei szerint a baranyai megyeszékhely a beruházással teljesen újszerű, tartalmas kikapcsolódásra csábító létesítményekkel gazdagodik, melyeket évente mintegy 200 ezren keresnek fel.

A projekt megvalósítása érdekében először a gyárterület keleti részébe költöztették a Zsolnay Porcelánmanufaktúra termelő egységeit. A következő másfél évben hozzálátnak a gyár pirogránit üzemének, kályhagyárának, műhelyépületének rekonstrukciójához, értékes növényeket rejtő, műemlék szobrokkal, vázákkal díszített parkjának, s egyebek mellett a gyáralapító Zsolnay Vilmos nyughelyéül szolgáló, de mára méltatlanul elhanyagolt, rossz állagú mauzóleum rendbetételéhez is.

A közterek és parkok megújítása második ütemének csütörtökön szintén aláírással szentesített támogatási szerződése alapján öt újabb helyszínen kezdődhetnek tér- és parkfelújítási munkálatok, melyek azt szolgálják, hogy a város közterületei valódi térként funkcionáljanak, biztosítva a szabadidő sokszínű eltöltésének lehetőségét.

Cikkajánló:

$$2010$$

$$2009$$

$$2008$$