Óriásit ugrott az építőipar júniusban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az építőipari termelés volumene 2009 júniusában nagy mértékben, 15,9%-kal emelkedett. Ezzel az eddigi éves termelés mindössze 1,9%-kal maradt el az előző évitől. Májusban a visszaesés még 6,9%-os volt. A mostani emelkedés hátterében az M6-os, az M43-as, valamint a budai főgyűjtőcsatorna és a 4-es metró építése áll. Rossz hír, ugyanakkor, hogy a júniusban kötött szerződések volumene jóval kisebb volt, mint tavaly.

Szezonálisan kiigazítva a termelés júniusban 12,3%-kal magasabb volt, mint májusban. A termelés nagyarányú bővülése mintegy fele-fele részben az előző évi nagyon alacsony bázis, illetve a nagy út-, vasút- és közműépítésekkel foglalkozó szervezetek termelésében megfigyelt kiugró növekedés következménye.

 

 

Az építőipari termelés 15,9%-os emelkedésén belül az épületeken végzett munkák volumene 2%-kal, az egyéb építményeken végzetteké 34,5%-kal magasabb volt, mint 2008 júniusában. Évkezdettől számítva az épületeken végzett munkák volumene 10,7%-kal mérséklődött, az egyéb építményeken végzetteké 10,8%-kal bővült a 2008. január–júniusihoz képest.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza – 16,2%-kal növekedett a 2008. júniusihoz mérten; az egyéb építmények építése ágazaté – ami ezen egyéb építmények (pl. utak, vezetékek) szerkezetkész építését foglalja magába – viszont jelentősen, 75,3%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Az építőipari termelés mintegy felét adó speciális szaképítés ágazat –melynek zömét a szerelési és a szakipari munkák adják – termelésének mérséklődése tovább folytatódott: júniusban 7,3%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene az elmúlt hónapokhoz hasonlóan júniusban is meghaladta az egy évvel korábbit: 28,8%-kal volt magasabb, mint 2008 júniusában. A növekedés nagyobbrészt az egy évvel korábbi, mindkét építményfőcsoportnál megfigyelt jelentős visszaesés miatti alacsony bázis, valamint több, az elmúlt hónapokban állami, illetve önkormányzati megrendelésre kötött nagy értékű szerződés következménye.

Az idei emelkedésen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 28,5%-kal, az egyéb építményeké 29%-kal nőtt – köszönhetően több, jelenleg is folyó út-, vasútfejlesztési, közműépítési munkákra aláírt szerződésnek.

A 2009 júniusában kötött szerződések volumene 32%-kal kisebb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére egynegyedével, egyéb építményekre csaknem 40%-kal kisebb volumenű szerződést kötöttek.

Az építőipar termelői árai 2009 II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,7%-kal emelkedtek.

Cikkajánló:

$$2018$$

$$2017$$

$$2016$$