Nettó 28 milliárdért szélesítik az M0-ás déli szektorát

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a Porr Építési Kft.-t nyilvánította nyertesnek az M0-ás körgyűrű déli szektorának az M6-os autópálya és az 51-es számú főút közötti szakasza bővítésére kiírt közbeszerzési eljáráson. A megújuló szakasz 2-szer 3 sávos lesz, két új híd épül. Az átadás 2012 végén várható.

A beruházás folyamán az M0-ásnak ezen a szakaszán - a meglévő 2-szer 2 sávos autóút-forgalmának folyamatos fenntartása mellett - megépül a második pálya 26 centiméter vastagságú beton burkolattal. Ezzel az útszakasz 2-szer 3 forgalmi-, plusz leállósávos autópályává bővül.

A fejlesztés része három csomópont átépítése, valamint 11 műtárgy megépítése is, ez utóbbiak közül kettő folyami nagyhíd: a Hárosi Duna-híd, valamint a Soroksári Dunaág-híd. A környezet védelme érdekében 6,8 hektár véderdőt telepít, és 1.300 méter hosszúságban zajvédő falat épít a nyertes vállalkozó.

A beruházás részeként valósul meg az M0-ás déli szektor és Budapest XXII. kerület közúti kapcsolatának fejlesztése is. Így a Növény utca és a 6-os számú főút kereszteződésében külön szintű csomópontot alakítanak ki, és onnan a Nagytétényi útig új, 2-szer 1 sávos útszakasz is épül.

A beruházás az Európai Unió támogatásával valósul meg, a KÖZOP (Közlekedési Operatív Program) keretében. A munkálatok tervezett befejezési határideje 2012. III. negyedéve.

Cikkajánló:

$$2228$$

$$2227$$

$$2226$$