A cégstatisztika szerint még nincs fellendülőben az építőipar

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bár a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az építőipar teljesítménye júniusban csaknem 16 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, a cégadatokon még messze nem látszik az ágazat válságának vége.

Júliusban 290 céggel szemben indult felszámolási eljárás az ágazatban, ami az Opten szerint lényegében megegyezik a tavasszal mért havi 300-as értékekkel.

Az Opten céginformációs szolgáltató közleménye szerint az építőipari termelés júniusi megugrása feltehetőleg néhány nagyberuházás átadásának köszönhető, miközben az ágazat egésze biztosan nem érezte meg a pozitív változásokat.

Az elemzés idézi Csorbai Hajnalkát, a cég stratégiai igazgatóját, aki kifejti, hogy a felszámolási és végelszámolási adatok nem mutatnak javulást. Az idén júliusban 290 építőipari céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, míg tavaly júliusban 213 cég jutott erre a sorsra, vagyis a növekedés mértéke 36 százalék.

Az Opten adatai szerint ez jócskán meghaladja az első hat havi 22 százalékos ütemet, vagyis a felszámolások növekedése nemhogy lassult volna, inkább erőteljes gyorsulásról tanúskodnak a számok.

Cikkajánló:

$$2232$$

$$2235$$

$$2234$$