Kings City: az ÁSZ súlyos szabálytalanságokat lát

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Népszabadság birtokába került Állami Számvevőszék vizsgálat előzetes megállapítása szerint a telekcseréről szóló sukorói szerződés semmis. Ennek egyik oka például, hogy az államnak nem volt szüksége az izraeli befektető földjére.

Mint ismert, a Sukoró mellé tervezett kaszinó beruházója telekcserével jutott a Velencei-tó mellett lévő területhez. Az ÁSZ egyik legérdekesebb megállapítása, hogy a 183 hektáros telekre nem is volt szüksége az államnak útépítésre, tehát nem állt fenn a közérdek, ami egy kisajátítás alapja. Az ÁSZ szerint az államnak mindössze 10 hektárra lett volna szüksége, amit körülbelül 40 millióért is megvásárolhatott volna. Ennek megfelelően a szerződés semmis az ÁSZ álláspontja szerint – számol be a Népszabadság.

Az újság azt is felveti, hogy sok útépítésnél az állam az egész telket megvásárolja, ugyanis egy-egy ingatlan megosztásához a tulajdonos engedélye is szükséges. Ezzel együtt például egy autópálya melletti telek érték megnő általában, így a nagyobb telekkel az állam akár jobban is járhat – írja a NOL.

Friss hírként számol be arról a Magyar Nemzet, hogy a földhivatal kézbesítette azt a határozatot, amely szerint az ügyészség fellépése ellenére Joáv Blum a tulajdonosa annak a 180 hektár nagyságú termőföldnek, amely cserealapként szolgálna a sukorói föld megszerzéséhez. A jobboldali lap szerint ez a beruházás megvalósulásának első fontos állomása.

Cikkajánló:

$$2234$$

$$2233$$

$$2232$$