Nem sok jóban reménykednek az ingatlanosok

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. a 2000-es évek eleje óta negyedévente szervez ingatlanpiaci felméréseket az Ingatlan és Befektetés közreműködésével. Idén júliusban a GKI fővárosi ingatlanpiaci index rekord mélypontra, a +/- 100-as skálán -33,4 pontra süllyedt és a kilátások sem túl bíztatók. Általános árcsökkenés és erős túlkínálat jellemzi a piac minden szegmensét.

A lakáspiacot illető helyzetértékelések – Nyugat-Magyarország kivételével – tovább romlottak. Budapesten minden társasházi lakástípus esetében nőtt a túlkínálat, a legfeltűnőbb mértékben a pesti belvárosban.

A válaszadó ingatlanfejlesztő és -forgalmazó vállalkozások a következő 12 hónapban a vidéki térségekben alapvetően változatlan piaci helyzetre számítanak. A fővárosban a panellakások és családi házak esetében stagnálás, a társasházi lakások esetében némi javulás várható – a jelenlegi piaci helyzethez képest.

A lakossági várakozások a vásárlás és építés tekintetében tovább romlottak. A GKI lakossági felmérése azt mutatja, hogy a következő 12 hónapban csak 22 ezer háztartás mondja biztosra a lakásvételt és 32 ezer háztartás valószínűsíti ezt. Korábban átlagosan 50 ezer és 100-120 ezer között alakultak ezek a számok.

A fővárosi irodapiacon 2008-ban rekord mennyiségű kapacitás lépett be s az idei első félévben sem esett vissza drasztikusan a fejlesztési ütem. A bérbeadás a második negyedévben megélénkült. A Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) és a GKI adatai is arra utalnak, hogy a budapesti irodák kihasználtsága az elmúlt egy évben folyamatosan csökkent.  A következő tizenkét hónapban Nyugat-Magyarországon érdemi romlásra, a többi régióban az egyébként rendkívül erős túlkínálat fennmaradására lehet számítani.

Az üzlethelységek piacán a korábbi években megszokott pozitív megítélés immár közel egy éve romlik. Az előző felméréshez képest – országos átlagban – valamelyest tovább nőtt a túlkínálat mértéke. Kelet-Magyarországon folytatódott a piaci helyzet megítélésének zuhanása, nyugaton a helyzet változatlan, míg a fővárosban és környékén jelentősen nőtt a túlkínálat.
Tavaly rekordévet zárt a logisztikai ingatlanok magyarországi piaca, a fejlesztési ütem 2009 első negyedévében tetőzött, a második negyedévben azonban már nagyot esett az új kapacitások átadása. A bérbeadás 2009 eddig eltelt részében óriásit zuhant, az üresedési ráta rekordot döntött (25%).

A telekpiacon sem túl bíztató a helyzet. A legutóbbi kilenc hónapban különösen nagyot esett a fővárosi piaci helyzet értékelését jellemző mutató. Az ingatlanokkal foglalkozó cégek véleménye szerint a következő egy esztendőben a helyzet nem fog javulni, a vállalati szektorból kapott válaszokból az építési telkek iránti kereslet várható csökkenésére, így az árak csökkenésére is következtetni lehet.

Cikkajánló:

$$2233$$

$$2232$$

$$2231$$