Pécs főtere még idén elkészül – ígérik a szervezők

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ellentétben a sajtóban megjelent hírekkel elkészül az év végi határidőre az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében megújuló pécsi főtér. A megyei napilap korábban azt írta, hogy a Széchenyi tér legfeljebb jövő tavaszra lesz kész.

Az EKF sajtóirodája arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Pécs 2010 Menedzsmentközpont - a kivitelezőkkel, a tervezőkkel és az engedélyező hatóságokkal együtt - mindent megtesz azért, hogy a pécsiek 2009 végére birtokba vehessék a megújult főteret.

”A kivitelezési tervek véglegesítése során a jogerős építési engedély kisebb módosításaira van szükség. Az ezzel kapcsolatos döntést a pécsi közgyűlés azonban várhatóan augusztus 27-én meghozza. A módosítások viszont nem érintik az ütemtervet, mivel azokkal előre számolt a kivitelező, ezért a Széchenyi tér munkálatai határidőre befejeződnek” - áll a közleményben.     

A Dunántúli Napló azt írta: a Széchenyi tér nem készül el a tervezett időben, legfeljebb jövő tavaszra. A lap szerint azért van szükség az engedélyezési terv módosítására - amelynek átfutási ideje gyorsított eljárással is egy hónap lehet -, mert az eredeti engedélyezési terv után elkészített tenderterv politikai, szakmai és pénzügyi megfontolások miatt olyan változtatásokat tartalmazott, amelyek az újjátervezést elkerülhetetlenné teszik. Emellett a régészeti feltárások, leginkább a Szent Bertalan kápolna maradványai és a legutóbb fellelt török kori csurgó miatt is változtatni kell a terveken.

A nagyrészt európai uniós forrásból finanszírozott, május végén kezdődött kivitelezésre 1,8 milliárd forintot költenek. A Széchenyi téren megszűnik a gépjárműforgalom, a parkolás, megerősítik, kicserélik a burkolatot, az autók helyét különböző "élményelemek", köztük szökőkutak veszik át, s elvégzik a teljes akadálymentesítést is.

Cikkajánló:

$$2235$$

$$2234$$

$$2233$$