Az erős kereskedők terjeszkedhetnek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kiskereskedelmi piac helyzete tovább romlott 2009 első felében, és a Colliers International még nehezebb időket jelez előre. A kiskereskedelmi eladások volumene 4,2%-al csökkent az előző évhez viszonyítva, ez a folyamat 2006. óta tart. Biztosnak tekinthető e trend folytatása 2010-ben is, hosszabb távú, kiszámítható növekedés legkorábban 2011-12 körül várható.

“Az üzletbérlések száma minden terméktípusnál esett a harmadik negyedévre, ezt némileg kiegyensúlyozza szerencsére, hogy az új bérleti lehetőségek korlátozottak. Stabil, jól finanszírozott kereskedők kihasználhatják a gyengébb konkurensek nehéz helyzetét, hogy növeljék piaci részesedésüket, illetve kiváló üzlethelyiségekhez férjenek hozzá kedvező feltételekkel. Az üzletközpontok növekedéséhez egyre nyilvánvalóbb, hogy a siker kulcsa a specializálódás” – nyilatkozta Csörgő Anita a Colliers International magyarországi irodájának kiskereskedelmi divízióvezetője a Colliers legutóbb megjelent féléves kereskedelmi piacelemzése kapcsán.

A nem élelmiszerből származó kiskereskedelmi eladások 7%-os csökkenést szenvedtek az év első 5 hónapjában, melyből néhány családi divatmárka akár 15%-os csökkentést könyvelhetett el. A Budapesten kívüli piacokon még drasztikusabb volt a helyzet. A jövedelmezőség fenntartása érdekében sok kereskedő rövid távú bérleti és üzemeltetési díj csökkentést kér a bevásárlóközpontoktól, illetve a legkevésbé jövedelmezőbb üzleteinek bezárását fontolgatja. Tekintettel az alacsony bizalmi indexre, a kisebb kereskedők nehézségekbe ütköznek hitelfelvételekor, így nehéz raktárkészletüket feltölteni. Szinte minden szereplőnek a túlélésen jár az esze, ezt követi csak a piaci pozíciójuk megtartása.

A kiskereskedelmi bérbevétel 2009 első hat hónapja folyamán a legalacsonyabb volt az elmúlt öt évre visszatekintve. Új nemzetközi márkák törölték vagy elhalasztották a piacra lépésüket, illetve a legtöbb bérbevevő cég már jelen volt a piacon. A diszkont családi divatcikk bérlő KIK húsz új üzletet nyitott az elmúlt 12 hónapban. A H&M négy új üzlet bérleti szerződését írta alá, míg a piacon új szereplőnek számító Oviesse tíz üzletet nyit. A néhány terjeszkedő cég piaci pozíciója erősebb mint valaha, ugyanis hosszabb díjmentes időszakokat, irodakiépítési hozzájárulást, illetve enyhített szerződés-megszüntetési feltételeket kínálnak a tulajdonosok épülő vagy nemrég megüresedett teületekhez.

A háztartási és szórakoztató elektronika, a könyvek és a lakberendezési cikkek piacán volt tapasztalható a legnagyobb csökkenés: 14% a háztartási és szórakoztató elektronika, 16% a lakberendezés és 8% a könyvek esetében; ezen szegmensekben szinte kivétel nélkül megszüntették a terjeszkedési tevékenységeiket a kereskedők. Egy nagyobb magyar elektronikai kereskedőcég, az ElektroPont 2008 végén csődbe ment, illetve az angol Electro World – amely a 2002-es piaci megjelenése óta nem termelt profitot – 2009 májusában értékesítette 9 üzletét a román Electro Retailnek 1 euróért.

A bérleti piac kínálati oldalán szerencsére csak korlátozott mennyiségben jelent meg új állomány. Nem került átadásra új bevásárlóközpont az év első felében, és idén csak az ING 47,000 m2 területű Allee bevásárlóközpontja nyílik meg. Budapesten kívül a Gödöllői Stop Shop nyílt meg szinte teljesen bérbe adva, illetve a Zala Park stripmall nyílik meg Zalaegerszegen hamarosan.

Immár a harmadik negyedéve csökkennek folyamatosan a kiskereskedelmi bérleti díjak. Elsődleges bevásárlóutcákban a bérleti díjak 21%-ot csökkentek az egy évvel ezelőttihez képest, míg a bevásárlóközpontok bérleti díjai átlag 10%-ot mérséklődtek. A legerősebb csökkenés a másodlagos és vidéki bevásárlóközpontokban tapasztalható. 2010-2011-re tervezett átadású bevásárlóközpontok 30%-al alacsonyabb bérleti díjjal kalkulálják a várt bevételüket, mint 2008 folyamán.

A strip mallok bevételei 15-30%-al csökkentek, a csökkenés aránya ráadásul jellemzően  erősebb a kisebb városokban, illetve több bevásárlóközponttal rendelkező városokban. Kevés bérlő hajlandó egyáltalán elgondolkodni a kilépési pénz megfizetésén, ám a legjobb lokációkban a bérlők továbbra is jelentős bevételeket tudnak elérni.

Az Andrássy úton nagy aktivitás volt tapasztalható a Costa Coffee és Emporio Armani megnyitásával az év első felében, míg a D&G, FreyWille és Thomas Sabo az év második felében nyitnak üzleteket. Az Alexandra áttelepül, és jelentősen megnöveli a korábbi Andrássy úti üzletét a Párisi Nagy Áruházban a harnadik negyedév folyamán. A Gruppo Coin szintén belép a piacra egy 2,300 m2-es üzlettel a Vörösmarty térhez közeli Palazzo Dorottyában, melyben Oviesse és Coin Casa márkáit mutatja be. Természetesen az év nagy eseménye az ING Allee centerének megnyitása a XI. kerületben novemberben lesz, ahol az ország első Van Graf üzlete nyílik majd meg.

Stabil, jól finanszírozott kereskedők kihasználhatják a gyengébb konkurencia balszerencséjét, hogy növeljék piaci részesedésüket illetve kiváló üzlethelyiségekhez férjenek hozzá kedvező feltételekkel. Számukra kitűnő lehetőség adódik úgy a bevásárlóközpontokban mint a bevásárlóutcákban, hogy üzleteik elhelyezkedésén és környezetén javítsanak. Végül a bevásárlóközpontok kezdik megérteni, hogy a specializálódás egyre fontosabb eszköz a sikerekhez. Például az elmúlt 18 hónap folyamán a MOM Park hatékonyan pozicionálta magát magasabb színvonalú bevásárlóközpontként, és sikeresen vonzott magához olyan bérlőket, mint Gerry Weber, Marc Cain, Gant Home és Calvin Klein.

Cikkajánló:

$$2046$$

$$2045$$

$$2044$$