Az önkormányzatok nem tudják megvenni az adósok lakásait

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sok önkormányzat nem tud élni elővásárlási jogával, mert nincs pénze arra, hogy megvegye azoknak az ingatlanjait, akik nem tudják fizetni lakáshitelük törlesztőrészleteit - erről számoltak be az MTI-nek települési vezetők Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyéből is.

Augusztus 21-én lépett hatályba a lakáshitelesek megsegítését célzó törvény rendelkezése, amely elővásárlási jogot biztosít az önkormányzatoknak, hogy a területükön kényszerárverezésre kerülő ingatlanokat megvásárolják és azokat a korábbi tulajdonosoknak bérbe adják.

Békés megye több települési önkormányzatának illetékes vezetője jó ötletnek tarja, hogy ily módon segítsenek az adósokon, ám ehhez hiányolják a központi forrásokat.

A szegedi közgyűlés előreláthatólag szeptemberi ülésén tárgyal a kényszerárverezésre kerülő ingatlanokkal kapcsolatos teendőkről.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat szerint visszaélésekre adna lehetőséget, ezért az alföldi városban nem kívánnak élni a lakáshitel miatt nehéz helyzetbe kerülők ingatlanjainak megvásárlásának, majd bérbeadásának lehetőségével.     

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a megkérdezett önkormányzatok anyagi lehetőség hiányában nem tudnak élni elővásárlási jogukkal.     

Hajdú-Bihar megyében egyelőre nincs napirenden az önkormányzatoknál, hogy elővásárlási jogukkal élve lakásvásárlásba kezdjenek; legfeljebb az egyeztetéseknél tartanak.

A debreceni önkormányzatnál jelenleg egyeztetés alatt áll, hogy kívánnak-e élni a törvény adta lehetőséggel, amelyre egyelőre nincs elkülönített forrás és egy vonatkozó helyi rendeletet is módosítani kellene.

Cikkajánló:

$$2241$$

$$2242$$

$$2240$$