Padlón Spanyolország

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A vártnál nagyobb mértékben, éves összehasonlításban 4,2 százalékkal zsugorodott a spanyol GDP az idei második negyedévben. A munkanélküliségi ráta 17,9 százalék!

A rendszeres gazdaságstatisztikai adatfelvétel kezdete, 1970 óta ez a legnagyobb visszaesés. Elemzők 4,1 százalékos GDP-csökkenést valószínűsítettek. Az idei első negyedévben 3,3 százalékos éves szintű visszaesést regisztrált az INE.

A második negyedévi hanyatlás legfőbb oka a belföldi fogyasztás - éves összevetésben 7,3 százalékos - visszaesése, közölte a hivatal.

Negyedéves szinten 1,1 százalékkal csökkent a spanyol gazdaság teljesítménye április és június között. Ez valamivel jobb, mint a január-március közötti időszakban mért 1,6 százalékos, negyedéves szintű visszaesés.

A mérséklődés jórészt a bő 15 milliárd eurós állami gazdaságösztönző program hatása, amellyel a kormányzat az egészen tavaly őszig a gazdaság motorjának számító építőiparba kíván életet lehelni, és serkenteni igyekszik a fogyasztást.

A válság miatt mostanáig 1,4 millió állás szűnt meg Spanyolországban. A munkanélküliségi ráta uniós rekordra, 17,9 százalékra emelkedett az április-június közötti időszakban. A 45 millió lakosú országban 4,137 millió volt a munkanélküliek száma a második negyedévben.

Cikkajánló:

$$2044$$

$$2043$$

$$2042$$